İYİ Parti'nin yeni genel başkanı belli oldu İYİ Parti'nin yeni genel başkanı belli oldu

Günya Sağlık Örgütü Başkanı Ghebreyesus, DSÖ görevlilerinin hafta sonu Al-Awda ve Kamal Adwan hastanelerine yaptığı ziyaretlerin Ekim başından bu yana ilk ziyaretler olduğunu söyledi.

Gıda eksikliğinin 10 çocuğun ölümüne ve "ciddi düzeyde yetersiz beslenmeye" yol açtığını, hastane binalarının ise yıkıldığını sosyal medya hesabından paylaşan DSÖ Başkanı, tahmini 300 bin kişinin çok az yiyecek ve temiz su ile yaşadığı kuzey Gazze'de "ciddi düzeyde yetersiz beslenme, çocukların açlıktan ölmesi, ciddi yakıt, gıda ve tıbbi malzeme sıkıntısı, hastane binalarının yıkılması" gibi temel sorunlar olduğunu bildirdi.

Eski adıyla Twitter olarak bilinen X'te "Yiyecek eksikliği 10 çocuğun ölümüyle sonuçlandı" diye paylaşımda bulunan DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Binalardan biri yıkıldığı için Al-Awda Hastanesi'ndeki durum özellikle dehşet verici" diye ekledi.

16 çocuk açlıktan hayatını kaybetti

Gazze'de Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığı pazar günü, Kamal Adwan hastanesinde en az 15 çocuğun yetersiz beslenme ve dehidrasyon nedeniyle öldüğünü bildirmişti. Filistin resmi haber ajansı Wafa'nın pazartesi günü bildirdiği habere göre, pazar günü güneydeki Refah kentindeki bir hastanede 16'ncı çocuk hayatını kaybetti.

BM 'kıtlık' uyarısı yapmıştı

BM geçen hafta Gazze'deki kıtlığın "neredeyse kaçınılmaz" olduğu konusunda uyarmıştı.

Üst düzey bir BM yardım yetkilisi, Gazze Şeridi'nde en az 576 kişinin  kişinin (nüfusun dörtte biri) korkunç düzeyde gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğu ve kuzeyde iki yaşın altındaki altı çocuktan birinin akut yetersiz beslenmeden muzdarip olduğu konusuna dikkati çekmişti.

BM'nin çocuk ajansı UNICEF'in bölge temsilcisi Adele Khodr, "Yetersiz beslenme Gazze Şeridi'ni kasıp kavururken korktuğumuz çocuk ölümleri burada" ifadesini kullanırken, "Bu trajik ve korkunç ölümler insan yapımı, öngörülebilir ve tamamen önlenebilir." dedi.

Bölge sağlık bakanlığına göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 30 bin 500'den fazla insan öldürüldü.

Cinsel şiddet iddialarıyla ilgili ilk kesin bulgu

Öte yandan BM'nin çatışmalarda cinsel şiddet konusundaki özel elçisi Pramila Patten, pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, Birleşmiş Milletler ekibinin Gazze'deki rehinelerin cinsel istismara uğradığına dair "açık ve ikna edici" bilgiler bulduğunu söyledi. Patten,, cinsel şiddetin devam ettiğine inanmak için "makul gerekçeler" bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Patten'e göre ekip aynı zamanda Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği terör saldırısı sırasında "tecavüz ve toplu tecavüz de dahil olmak üzere çatışma bağlantılı cinsel şiddetin meydana geldiğine inanmak için makul gerekçeler" buldu; bu, küresel örgütün cinsel saldırıya ilişkin en kesin bulgusu oldu. 

Editör: Ömür Ünver