Başbakan Andrej Babis liderliğindeki yeni koalisyon hükümeti, bireyler, haneler ve işletmelerin kamu yayıncılığı hizmetlerinden yararlanmak için ödediği ücretleri kaldırmayı öngören planı hazırladı.

Hindistan'da havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 23 kişi yaşamını yitirdi
Hindistan'da havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 23 kişi yaşamını yitirdi
İçeriği Görüntüle

Plan kapsamında kamu medyasının tamamen devlet bütçesine bağımlı hale gelmesi öngörülüyor. Eleştirmenler, bunun medya kuruluşlarının bağımsızlığını zedeleyeceğini savunuyor. Taslak ayrıca kamu medyasının mevcut bütçelerinde ciddi kesintiler içeriyor. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi için hükümet ve parlamentonun onayı gerekiyor.

Medya çalışanlarının sendikaları, düzenlemenin hayata geçirilmesi halinde greve gitmeye hazır olduklarını açıkladı. Çek Televizyonu Bağımsız Sendikaları Başkan Yardımcısı Zuzana Bancanska, kurum önünde yaptığı açıklamada değişikliklerin kitlesel işten çıkarmalara yol açacağı uyarısında bulundu.

Merkezi Viyana'da bulunan International Press Institute (IPI) ise önerilen değişikliklerin, “yayıncıların mali ve editoryal bağımsızlığını zayıflatmayı ve kamu hizmeti görevlerini yerine getirme kapasitelerini baltalamayı” amaçladığından endişe duyduklarını bildirdi.

Çek hükümeti, medya yayınlarına müdahale edildiği yönündeki suçlamaları reddederek, devlet bütçesinden finanse edilen medya modelinin Avrupa genelinde yaygın bir uygulama olduğunu savundu.