Geçen ay kamp ve çevresindeki yoğun çatışmalardan ve bombardımandan kaçan 60 binden fazla insan arasında yer alan yerinden edilmiş bir adam, "korkunç sahnelere" tanık olduğunu söyledi. “Ayaklarımızın altındaki kum bile kavrulmuş; Yürümek dayanılmaz" diyen isminin açıklanmasını istemeyen Gazzeli. “Sokaklar moloz yığınları ve yıkılmış binalarla dolu. Yaşanan yıkımı anlatmaya kelimeler kifayetsiz kalıyor. Ölülerin "yerde yattığını" gördüm.  Elektrik ve su yok. Klinik ya da ilaç yok. Kuyular yıkıldı, mağazalar ve süpermarketler yıkıldı ve yiyecek kıtlığı var." şeklinde konuştu.

Cebeliye kentsel mülteci kampı, 110.000'den fazla kayıtlı sakiniyle Gazze'nin en büyüğü. Kamp, İsrail ile Hamas arasında Ekim ayında başlayan savaşın ardından haftalarca süren yıkıcı bombardıman ve çatışmalara tanık oldu.

BBC'nin haberine göre İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), "çok sayıda teröristin" öldürüldüğünü söylediği bir dizi operasyonun ardından Aralık ayı sonunda askerlerin kampın kontrolünü ele geçirdiğini açıklamıştı. Daha sonra Hamas'ın yerel taburlarının dağıtıldığını ilan ederek kuzey Gazze'deki muharebe operasyonlarını azalttı.  

12 Mayıs'ta IDF, "Hamas'ın bölgedeki terörist altyapısını ve eylemcilerini yeniden birleştirme girişimlerine ilişkin istihbarat bilgilerine dayanarak" birliklerin bir operasyon için Cebeliye'ye geri döndüğünü duyurdu.

Enflasyonun düşeceğine inanan hanehalkı sayısı azalıyor Enflasyonun düşeceğine inanan hanehalkı sayısı azalıyor

Cebeliye Gazze2

Sonraki üç hafta boyunca tanklar ve birlikler yoğun hava ve topçu saldırıları altında mülteci kampına doğru ilerlerken çatışmalar şiddetlendi. Bir askeri yetkili, çatışmayı son yedi ay içinde gördükleri "belki de en şiddetli" olarak nitelendirmişti.

Cuma günü IDF, askerlerin "yüzlerce teröristi yoğun çatışmalarda ve yakın mesafeli çatışmalarda ortadan kaldırarak" ve düzinelerce "terörist altyapısını ve muharebe yerleşkesini" yok ederek görevlerini tamamladığını açıkladı. Askerlerin ayrıca 10 km'den fazla yer altı tünel ağının yerini tespit edip yok ettiği ve Ekim ayında Hamas tarafından rehin alınan yedi İsraillinin cesetlerini geri aldığı belirtildi.

Askerler çekilince aileler döndü 

Yerinden edilmiş ailelerin kısa süre sonra, yıkılmış binaların sıralandığı sokaklardan geriye kalan eşyalarını da taşıyarak kampa geri döndükleri görüldü.

Gazze'nin Hamas yönetimindeki Sivil Savunma Gücü sözcüsü Mahmud Bassal, Cuma günü yaptığı açıklamada, kurtarma ekiplerinin Jabalia kampında bir aileden 30 kişinin de dahil olduğu düzinelerce ceset bulduğunu söyledi. Filistin medyasına göre bu rakam Pazar sabahı 70'e ulaştı. Ölenlerin kimlikleri henüz netlik kazanmadı.

 IDF'nin Arapça sözcüsü Yarbay Avichay Adraee, X'in Hamas ve diğer silahlı grupların üyeleri olduğunu iddia etse de Bassal ayrıca İsrail güçlerinin kamptaki evlerin çoğunu, merkez pazarını ve altyapısının neredeyse tamamını yok ettiğini söyledi. Bassal, Cebeliye'deki El Avda hastanesinin beşinci katının, Beyt Lahia yakınındaki Kamal Adwan hastanesinin ana elektrik jeneratörleriyle birlikte yıkıldığını da sözlerine ekledi.

BM kuruluşunun alt yapısı da yerle bir edilmiş

Bu arada Birleşmiş Miller 'in (BM) Filistinli mültecilere yönelik kuruluşu UNRWA, hizmet sağladığı Cebeliye kampından "korkunç raporlar" alındığını duyurdu. X'te yayınlanan bir gönderiye göre, İsrail tankları tarafından kuşatılan UNRWA tarafından işletilen bir okula sığınırken öldürülen ve yaralanan çocuklar da dahil olmak üzere yerinden edilmiş insanlar da bunlar arasındaydı. Ayrıca, UNRWA ofislerinin İsrail güçleri tarafından hava saldırılarıyla tahrip edildiğine ve buldozerlerle yerle bir edildiğine dair raporların da bulunduğunu da vurguldı.

Unrwa şefi Philippe Lazzarini, kamptaki binlerce insanın artık "molozların arasında ve yıkılmış UNRWA tesislerinde yaşamaktan başka seçeneği olmadığını" söyledi.

Editör: Ömür Ünver