Başbakan Narendra Modi üst üste üçüncü dönem için aday olurken, 19 Nisan'da Hintliler önümüzdeki beş yıl için yeni bir parlamento seçmeye başlayacak. 

1,4 milyar nüfusuyla Hindistan dünyanın en kalabalık ülkesi ve seçimle ilgili rakamlar akıllara durgunluk verici. 543 milletvekilinin seçilmesi için yapılan oylama altı hafta boyunca yedi aşamada gerçekleştirilecek ve 1 Haziran'da sona erecek. Sonuçlar 4 Haziran'da.

Yaklaşık 969 milyon vatandaş oy kullanma hakkına sahip. Bu, ABD, Rusya, Japonya, Britanya, Brezilya ve Fransa'nın nüfuslarının toplamından daha fazla seçmen demek... 

Peki Hintlilerin oylarına ne karar verecek? Yeni ve büyük bir Hindu tapınağı Ram'ı açması Başbakan Modi'nin gerçekten kozu olabilecek mi? Seçmenlerin aklında ekonomi, iş olanakları veya refah planları ilk sıralarda yer alacak mı? Yoksa kast veya dine göre mi oy verecekler?

Kamuoyu yoklamaları Bharatiya Janata Partisi (BJP) ve müttefiklerinin önde olduğunu gösteriyor. Onlar, BJP'nin 2014'te göreve gelmesine kadar onlarca yıldır egemen olan, Kongre de dahil olmak üzere iki düzineden fazla muhalefet partisini gruplandıran Hindistan Ulusal Gelişimsel Kapsayıcı İttifakı'na (Hindistan) karşı çıkıyorlar.

Ukrayna ordusu, Ruslara karşı toprak kaybediyor Ukrayna ordusu, Ruslara karşı toprak kaybediyor

Alt meclis (Lok Sabha) seçimleri buruk bir atmosferde gerçekleşiyor. Muhalefet, birçok liderin federal kolluk kuvvetleri tarafından baskına uğramasıyla eşit şartlar sağlanmadığını söylüyor. Kongre, vergi yetkililerinin banka hesaplarını altı hafta süreyle dondurduğunu ve bunun da kampanya finansmanını engellediğini söyledi. Aralarında popüler Delhi Başbakanı Arvind Kejriwal'ın da bulunduğu bazı muhalefet liderleri, reddettikleri yolsuzluk suçlamaları nedeniyle hapse atıldı.

Tarihi bir üçüncü döneme aday olan Başbakan Modi, ilk kamuoyu yoklamalarında liderliğini sürdürüyor. 73 yaşındaki Modi kazanırsa Hindistan'ın ilk başbakanı Jawaharlal Nehru'nun rekorunu egale edecek. Eleştirmenler, onun güçlü Hindu milliyetçiliği tarzının azınlıkları dışladığını ve ülkenin laik dokusunu değiştirmeye kararlı olduğunu söylüyor.

Buna rağmen Modi'nin dini ve dini sembolizmi kullanması, nüfusun yüzde 80'inin Hindu olduğu bir ülkede etkili olduğunu kanıtladı.

Seçim yaklaşırken ortaya çıkan muhalif isimlerden biri de şu anda hapiste olan Delhi'nin ateşli başbakanı Arvind Kejriwal. Nispeten genç Aam Aadmi Partisi'nin (AAP) başkenti kontrol etmek için hem BJP'yi hem de Kongre'yi arka arkaya üç kez yendiği yolsuzlukla mücadele savaşçısı olarak adını duyurdu. Kejriwal, Pencap'ta da iktidarda. 

Editör: Ömür Ünver