BM Dünya Gıda Programı Direktör Yardımcısı Carl Skau, Gazze'deki koşulların yardım teslimatlarını "neredeyse imkansız" hale getirdiğini ifade etti.

Skau, kendisini ve BM ekibinin bu hafta Gazze'ye yaptıkları gezi sırasında karşılaştıkları "korku, kaos ve umutsuzluğa" hiçbir şeyin kendisini hazırlamadığını belirterek, "Depolarda, binlerce çaresiz aç insanla dolu dağıtım noktalarında, çıplak raflı süpermarketlerde ve banyoları patlayan aşırı kalabalık barınaklarda kafa karışıklığına" tanık olduklarını dile getirdi.

Geçen ayki uluslararası baskı ve yedi günlük geçici ateşkes, çok ihtiyaç duyulan bazı yardımların Gazze Şeridi'ne girmesine izin vermişti, ancak BM, talebi karşılamak için artık ikinci bir sınır kapısına ihtiyaç duyulduğunda ısrar ediyor.

Skau'ya göre, bazı bölgelerdeki 10 aileden dokuzu "tüm gün ve geceyi hiçbir şey yemeden" geçiriyor.

İlk çeyreğin işsizlik rakamları açıklandı İlk çeyreğin işsizlik rakamları açıklandı

Gazze'nin güneyinde, şu anda iki cephesi İsrail tankları tarafından kuşatılmış bir şehir olan Han Yunus'ta yaşayanlar, durumun vahim olduğunu söylüyor.

"Kendimi çaresiz hissediyorum"

Şehrin kalan tek sağlık tesisi olan Nasır Hastanesi'nin plastik cerrahi ve yanık ünitesi başkanı Dr. Ahmed Moghrabi, BBC'ye yiyecek kıtlığı hakkında konuşurken gözyaşlarını tutamadı. Moghrabi, "3 yaşında bir kızım var, benden her zaman biraz tatlı, biraz elma, biraz meyve istiyor. Sağlayamıyorum. Kendimi çaresiz hissediyorum. Yeterli yiyecek yok, yeterli yiyecek yok, sadece pirinç, sadece pirinç var inanabiliyor musun? Günde sadece bir kez yemek yiyoruz" dedi.

İsrail saldırıları sürdürecek

İsrail, Hamas'ı ortadan kaldırmak ve İsrailli rehineleri eve getirmek için Gazze'ye hava saldırılarına devam etmesi gerektiğini söylüyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü Yarbay Richard Hecht Cumartesi günü BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bir sivil için her türlü ölüm acı vericidir, ancak başka alternatifimiz yok. Gazze Şeridi'ne mümkün olduğunca çok şey sokmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" dedi.

IDF genelkurmay başkanı Herzi Halevi, askerlere ordunun "daha fazla baskı yapması" gerektiğini çünkü "teröristlerin teslim olduğunu görüyoruz... ağlarının çöktüğünün bir işareti" açıklaması yaptı.

Biden yönetiminden acil durum yasası

Bu arada Biden yönetimi, Kongre'yi by-pass etmek ve değeri 106 milyon dolardan fazla olan yaklaşık 14 bin mermi tank mühimmatının İsrail'e satışına izin vermek için bir acil durum yasasını kullandı.

Editör: Ömür Ünver