Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçen ay Almanya’da Rusya tarafından gerçekleştirildiği belirtilen insansız hava aracı (İHA) sabotajı gibi olayların “yeni normal” haline geldiğini söyledi. Von der Leyen, bunun Rusya’nın Avrupa Birliği topraklarındaki faaliyetlerinde yeni bir tırmanışa işaret ettiğini belirtti.

Von der Leyen, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında, “Leipzig, doğrudan Rusya’ya atfedilen ve Avrupa Birliği topraklarında yaşanan yeni bir tırmanışa işaret ediyor. Ancak bu, giderek daha tehlikeli hale gelen daha geniş bir olaylar zincirinin parçası,” dedi.

Von der Leyen, saldırının başarılı olması halinde “büyük çapta hasara ve muhtemelen can kayıplarına” yol açabileceğini söyledi.

“Avrupalılar zor bir gerçekle karşı karşıya: Bu, artık yeni normal,” diyen von der Leyen, AB’nin Rusya’nın “pervasızlığına” daha hızlı ve daha etkili karşılık vermesi gerektiğini belirtti.

Avrupa Birliği’nin bu tür saldırılara müdahale edebilecek “hızlı müdahale ekiplerine” sahip olduğunu söyleyen von der Leyen, Rusya’ya yönelik mevcut yaptırım paketine yeni yaptırımlar eklemeye hazır olduklarını da açıkladı. AB dışişleri bakanları, ek yaptırım kararlarını görüşmek üzere İrlanda’da bir araya geldi.

Z kuşağı, dışarıda kahve yerine özel soğuk içecekleri tercih ediyor; Kişiselleştirme onlara bir kontrol duygusu veriyor
Z kuşağı, dışarıda kahve yerine özel soğuk içecekleri tercih ediyor; Kişiselleştirme onlara bir kontrol duygusu veriyor
İçeriği Görüntüle

Von der Leyen ayrıca Avrupa ülkelerinin günlük yaşamda kullanılan altyapıyı da potansiyel ön cephe hedefleri olarak görmesi ve buna göre koruması gerektiğini belirterek, “Avrupa güvenliğinde yeni bir dönemdeyiz,” dedi.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte de von der Leyen’in açıklamalarına destek verdi

Rusya’nın Ukrayna’daki kapsamlı işgalini sürdürürken “giderek daha pervasız” hale geldiğini söyleyen Rutte, tehdidin artık Avrupa ve NATO topraklarına da uzandığını belirtti.

“Rusya’nın oluşturduğu tehlike açık” diyen Rutte, Moskova’nın son dönemdeki tehditler karşısında Avrupa ve NATO’nun bölüneceğini ya da Ukrayna’ya desteğini sürdürmekten vazgeçeceğini düşünmesi halinde yanıldığını söyledi.

“Birliğimiz sarsılmadı,” ifadelerini kullandı.

Von der Leyen ve Rutte, Almanya hükümetinin ağustos ayının başında ülkenin doğusundaki bir havalimanında üzerinde patlayıcı bulunan bir drone tespit edilmesinden Rusya’yı resmen sorumlu tutmasından bir gün sonra Brüksel’de bir araya geldi. Kremlin ise suçlamaları reddetti.