Haberlere olan güven, dünya genelinde tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. Bu, Reuters Enstitüsü'nün 2015'de yıllık raporlarını yayınlamaya başlamasından bu yana görülen en düşük seviye olarak belirlendi.

48 merkezde yaklaşık 100.000 kişiyle yapılan çevrimiçi bir ankete dayanan araştırmaya göre, dünya genelinde kamu güveni %37 seviyesinde. Haberlere güven oranı, geçen yılın aynı dönemine göre üç puan düşüş gösterdi.

Yeni bir gerilim kapıda: Pandora'nın kutusunu açmak gibi
Yeni bir gerilim kapıda: Pandora'nın kutusunu açmak gibi
İçeriği Görüntüle

Ankete katılanların yarısından fazlası artık haberlerini sosyal medya ve video ağları gibi üçüncü taraf platformlardan aldığını belirtirken, benzer sayıda kişi de hala haber sitelerini ve televizyon haberlerini kullanıyor. Bu oran, geleneksel kaynakların hala popüler olduğunu ortaya koydu..

Enstitü, "Verilerimiz, izleyicilerde kaygı, ilgisizlik ve alaycılığın bir karışımına işaret ediyor. Bunların çoğu, yayıncıların göç, enflasyon ve uluslararası çatışma gibi uzun süredir devam eden haber konularını ele alma biçimini beğenmiyor" dedi.

Yapay zekâ sohbet botları

"Ancak rapor, yeni kaynaklara ve formatlara açık olmayı ve haberin en iyi haliyle neler sunabileceğine olan inancı da ortaya koyuyor."

Daha fazla insan haberlere sosyal medya üzerinden erişse de, bu formata olan güven genel haberlere olan güvenden çok daha düşük, %22 seviyesinde.

Katılımcıların sadece %10'u haber ihtiyaçlarının büyük kısmının içerik üreticileri ve etkileyiciler tarafından karşılandığını belirtti. Bu da onların geleneksel medyanın yerini almaktan ziyade onu tamamladığını gösteriyor.

Bu arada, dünya genelindeki katılımcıların yapay zekâ destekli sohbet robotlarından gelen yanıtlara olan güveni %20 seviyesinde kalırken, bu robotların haftalık kullanımı %7'den %10'a (ve 35 yaş altı kişilerde %16'ya) yükseldi.

Tarafsız haberlere olan destek yüksek seviyede kalmaya devam ediyor ve haber tüketimindeki değişikliklerden büyük ölçüde etkilenmemiş görünüyor. Destek 2020'den bu yana %3 oranında azaldı.

ABD'de haberlere duyulan güven %25 seviyesinde çıkarken, siyasi olarak sağa eğilimli Amerikalılar arasında bu oranın %15 olduğu saptandı.

Bazı büyük haber kuruluşlarında büyük düşüşler yaşandı; CBS News ve Fox News'e olan güven 2025'e göre 10 puan azalırken, CNN'in güveni de altı puan düştü.

Öte yandan, çevrimiçi haber videoları artık her yerde yaygınlaştı: Küresel olarak habeleri takip edenlerin %77'si her hafta çevrimiçi haber videosu tüketiyor ve raporun kapsadığı her pazarda çoğunluk artık çevrimiçi haber videosu izliyor. Çevrimiçi haber videoları Almanya, Danimarka ve Hollanda hariç tüm pazarlarda artık geleneksel televizyon haberlerinin önüne geçti.

Raporda, "İçerik üreticilerinin ve çevrimiçi videoların popülaritesi, insanların artık haber istemediğinin kanıtı değil, aksine haberlerin daha erişilebilir, daha anlaşılabilir ve hayatlarıyla daha alakalı olmasını istediklerini gösteriyor" denildi.