20 bin sözleşmeli öğretmen için atama duyurusu 20 bin sözleşmeli öğretmen için atama duyurusu

Reuters'ın haberine göre; Hamas'tan yapılan açıklamada, "Mısır ve Katar'ın ateşkes teklifini kabul ediyoruz" denildi.

Katar merkezli medya kuruluşu El Cezire ise Hamas'ın ateşkes teklifini kabul ettiğini Katarlı ve Mısırlı arabuluculara bildirdiğini duyurdu.

Anadolu Ajansı da "Hamas, Katar ve Mısır'a, Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına ilişkin önerilerini onayladığını bildirdi" son dakika haberini geçti.

Edinilen bilgiye göre, Hamas İslami Direniş Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani ve Mısır İstihbarat Bakanı Abbas Kamel ile telefon görüşmesi yaparak, Hamas'ın  ateşkes anlaşmasına ilişkin teklifini kabul ettiğini bildirdi

Erdoğan'dan açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Kabine toplantımız öncesi Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Sayın Heniyye ile görüşmemizde Gazze’deki çatışmaların ve şiddetin sona erdirilmesi için ortaya konan çabaları ele aldık. Hamas’ın ara buluculardan aldığı ateşkes önerisini onaylamasını değerlendirdik. Hamas’ın Türkiye’nin telkinleri ile verdiği kararı olumlu bulduğumuzu ifade ettiğim görüşmede, İsrail’in de kalıcı ateşkes için adım atması gerektiğini vurguladık. Batılı ülkeler başta olmak üzere tüm tarafları, ateşkes için İsrail’e gereken baskıyı yapmaya çağırıyorum."

"Teklif 3 aşamadan oluşuyor"

Hamas İslami Direniş Hareketi Gazze Bürosu Başkan Yardımcısı ve Müzakere Heyeti Başkanı Dr Halil Hayya:

Katar ve Mısır'daki arabulucuların bize sunduğu teklif 3 aşamadan oluşuyor. Teklif, işgalci askerlerin Gazze'den tamamen çekilmesini, yerinden edilenlerin şartsız geri dönüşünü ve ciddi bir esir takası anlaşmasını içeriyor. Teklifte, üçüncü aşamada Gazze'ye yönelik uygulanan ablukanın ve ambargonun tamamen kaldırılmasını kabul eden bir madde de var. Ateşkes teklifi metni birbiriyle bağlantılı uygulama aşamalarını içeriyor. Teklifte, ilk aşamada işgal güçlerinin Netzarim koridorundan tamamen çekilmesini ve yerinden edilenlerin geri dönüşüne şartsız izin verilmesi belirtiliyor. Bu anlaşmayla kalıcı ateşkes, yerinden edilenlerin şartsız geri dönüşü, insani yardım ve ciddi bir esir takası anlaşması hedeflerimize ulaştık. Anlaşmanın ilk aşamasının ilk gününden itibaren askeri operasyonların geçici olarak durdurulması yönünde net bir taahhüt var. Teklif, anlaşmanın ikinci aşamasında askeri operasyonların ve saldırıların kalıcı olarak durdurulmasının doğrudan ilan edilmesini içeriyor.

Arabulucular, ABD Başkanı'nın anlaşmanın uygulanmasını sağlamaya açıkça kararlı olduğunu ilettiler.

Sokaklarda sevinç

Öte yandan Hamas'ın ateşkes teklifini kabul ettiğini açıklamasının ardından Gazze sokaklarında büyük sevinç yaşandığı bildirildi.  

Editör: Ömür Ünver