ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, yaptırım kararının, Azerbaycan, Belçika, Çin, Rusya, Slovakya, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan ve Rusya'nın acilen ihtiyaç duyduğu teknoloji ve ekipmanı yurt dışından almasına olanak tanıyan hedefleri içerdiği kaydedildi.

Açıklamada, yeni yaptırımların Rusya'nın askeri sanayi üssünü, kimyasal ve biyolojik silah programlarını ve Rusya'nın silah üretimi için ihtiyaç duyduğu bileşenlerin tedarik edilmesine yardımcı olan üçüncü ülkelerdeki kişi ve şirketleri de hedef aldığı vurgulandı.

Hazine Bakanı Janet L. Yellen, yaptırımlar dolayısıyla yaptığı açıklamada, ABD’nin yabancı şirketleri Rusya'nın savaşına maddi destek sağlamaları halinde önemli sonuçlarla karşı karşıya kalacakları konusunda defalarca uyardığını belirterek, yeni yaptırımların askeri sanayi üretimi ve ona destek sağlayanların çabalarını sekteye uğratıp zayıflatacağını ifade etti.

Yellen, “Ukrayna'ya verdiğimiz destek ve Rusya'nın askeri kapasitesini amansızca hedef almamız, Ukrayna'ya savaş alanında kritik bir destek sağlayacak." dedi.

Yaptırımlar Rusya’nın kimyasal ve biyolojik silah alımıyla nükleer silah üretimi için gerek duyduğu bileşenleri de kapsıyor.

Yaptırımlar kapsamında Çin ve Hong Kong'da çoğu Rusya'ya silah üretimi için gerekli bileşenleri sağlayan 16 hedef bulunuyor.

Hazine Bakanlığı'nın yaklaşık 200, Dışişleri Bakanlığı'nın ise 80'den fazla şirket ve kişiyi hedef alan yaptırımları, daha önce getirilen yaptırımların delinmesi veya Rusya'nın kimyasal ve biyolojik silah programı ile savunma sanayisi ile bağlantılı şirket ve kişileri kapsıyor.

Yeni yaptırımların 60'ı aralarında Türkiye'nin de bulunduğu üçüncü ülkelerdeki şirket ve kişileri kapsıyor.

Bu şirket ve kişilere, Rusya'nın silah programı için "acilen ihtiyaç duyduğu teknoloji ve ekipmanı ülke dışından tedarik etme" suçlaması yöneltiliyor.

TCMB anketi: Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,64 dolar beklentisi 38,78 TL TCMB anketi: Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,64 dolar beklentisi 38,78 TL

Yaptırım uygulanacak Türk şirketleri 

Hazine Bakanlığı’nın resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre yaptırım uygulanacak Türk şirketler şu şekilde:

Rus savunma şirketleri ile iş birliği yapan Rus şirket Sonatec'e üçüncü şirketler üzerinden makine parçaları, polimer ve kimyasal sanayi ürünleri gönderdiği tespit edilen Osborne Dış Ticaret ile Rus şirketlere makine parçaları sattığı belirtilen Etasis Elektronik Tartı Aletler ve Sistemleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi.

Rusya'daki ağır vasıta üreticisi ve Rus ordusuna askeri taşıt tedarik eden Kamaz'a gereken parçaları tedarik etmekle suçlanan AYA Universal Denizcilik Kumanyacılık Liman Hizmetleri İthalat İhracat Limited Şirketi ve Rus firmalara elektronik ürünler sattığı belirtilen Alpha Impex İthalat ve İhracat Dış Ticaret Limited Şirketi.

Editör: Ömür Ünver