Adalet Bakanı Akın Gürlek, 18 Eylül'de "borsada gerçekleştirilen manipülatif işlemlere yönelik" yürütüldüğünü açıkladığı soruşturma kapsamında dört kişinin tutuklandığını duyurmuştu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 15 Eylül'de Pusula Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Yarız tutuklandı.
Ardından Info Yatırım ve Hedef Holding yöneticisi N. K. G, Destek Yatırım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı A. K. ve Tera Holding Genel Müdür Yardımcısı İ. B. gözaltına alındı.
19 Eylül'de ise Pusula Holding Yönetim Kurulu Başkanı S. T. ile Tera Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı E. T. ve yöneticileri A. Ö, E. A. ve K. A. gözaltına alındı.
Bakan Gürlek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada soruşturma kapsamında 51 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı uygulandığını kaydetmişti. Gürlek, soruşturmalarda 4 kişinin tutuklandığını açıklamıştı.
Ayrıca olası malvarlığı kaçırma girişimlerinin önüne geçilmesi amacıyla şüphelilerin ilgili banka hesapları ve tüm malvarlığı değerlerine tedbir konulduğunu aktardı.
Neler yaşanmıştı?
Hisse değerleri şişirilmiş bazı yatırım fonlarındaki satışların hızla artması, Borsa İstanbul endeksinde %6'ya varan sert düşüşe yol açtı.
Bazı fonlar yatırımcılara ödeme yapamayacaklarını ilan etti. Değer kaybının artması üzerine kamu kurumları ve denetleyiciler devreye girdi.
SPK, 131 yatırım fonunun tasfiye edileceğini açıkladı.
Açılan soruşturmalar kapsamında Pusula Portföy, Info Yatırım, Hedef Holding, Destek Yatırım Bankası ve Tera Holding gibi kuruluşların yöneticileri gözaltına alındı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, piyasada yaşanan sorunların sınırlı sayıda fonda gerçekleştiğini belirterek "genele yayılan sistemik bir risk söz konusu değil" dedi.




