ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) bunun ABD'nin Michigan eyaletinde görülen ikinci influenza A(H5N1) vakası olduğunu açıkladı. Bir başka insan kuş gribi vakası da nisan ayında Teksas'ta tespit edilmişti.

CDC, her üç vakanın da "enfekte ineklere maruz kalan çiftlik çalışanlarıyla ilgili olduğunu, bunun da inekten insana olası yayılmanın bir başka örneği olduğunu" ve insandan insana bulaştığına dair bir belirti olmadığını söyledi.

Yetkililer, en son vakanın tipik grip semptomları gösteren ilk vaka olduğunu da sözlerine ekledi. Diğer iki çiftlik çalışanı sadece göz semptomları bildirmişti.

CDC, genel halk için riskin düşük olduğunu ancak "bu virüsün süt ineklerinde yayılma boyutu göz önüne alındığında, ineklerle temas eden insanlar arasında ek vakalarının şaşırtıcı olmayacağını" söyledi.

Bu hafta itibariyle ABD'nin dokuz eyaletinde salgından etkilenen 67 süt sığırı sürüsü bulunuyor.

ABD'li yetkililer gıda arzı güvenliğini sağlamak amacıyla süt ve et numunelerini test ediyor.

Nisan ayında, perakende süt ürünleri numunelerinin yaklaşık yüzde 20'sinde kuş gribine ait viral parçalara rastlanmış ancak Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) "ek testlerde herhangi bir canlı, bulaşıcı virüs tespit edilmediğini" açıklamıştı.

FDA, Mayıs ayında yapılan test sonuçlarının pastörizasyonun virüsü etkisiz hale getirmede etkili olduğunu gösterdiğini söyledi.

Avrupa'da ve dünyada durum nasıl?

Euronews haberine göre, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin (ECDC) son bulaşıcı hastalık tehditleri raporuna göre, AB'de insanlarda veya sığırlarda A(H5N1) vakasına rastlanmadı.

Gıda ve Tarım Örgütü, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nün ortak raporuna göre, küresel kuş gribi vakalarının çoğunu 2020 yılında ortaya çıkan ve göçmen kuşlar tarafından yayılan belirli bir türü oluşturuyor.

2021'den bu yana, 2022'de İspanya'da iki ve 2023'te Birleşik Krallık'ta dört vaka da dahil olmak üzere, insanlarda yaklaşık 28 influenza A(H5N1) vakası tespit edildiği DSÖ'ye bildirildi.

Raporda ayrıca küresel olarak kuş dışı türlerde kuş gribi tespitlerinde artış olduğu belirtildi.

Yetkililer, enfekte hayvanlara maruz kalan bireylerin uygun koruyucu eşyalar giymesini ve enfeksiyonu azaltmak için önlemler almasını tavsiye ediyor.

Bu arada Hollanda tarım bakanlığı bu hafta yaptığı açıklamada iki kuş gribi aşısının uygulamada etkili olduğunun tespit edildiğini söyledi.

ABD hükümeti, Eylül 2023'te bir günlük bin 800 civcivin kuş gribine karşı aşılandığını ve bulaşma testlerinin aşıların sekiz hafta sonra etkili olduğunu gösterdiğini söyledi.

Sahim-SEN: Yargı kararları göz ardı ediliyor Sahim-SEN: Yargı kararları göz ardı ediliyor

Bir bakanlık sözcüsü, "Önümüzdeki bir buçuk yılda, tüm yumurtlama dönemi boyunca aşıların etkinliğini araştırmak için bu bulaşma testlerini yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Editör: Ömür Ünver