Bu hafta başında Trump kampanyası tarafından yayınlanan ve daha sonra kaldırılan videoda, eski Başkan Donald Trump'ın yeniden seçilmesi durumunda gazetelerin yayınlayabileceği hayali manşetler yer alıyordu. Bunlar arasında, kurgusal makalenin altında, "birleşik bir Reich'in yaratılması" ifadesi de dahil olmak üzere birçok kişinin Nazi Almanyası ile ilişkilendirdiği dili sergileyen "Amerika için sırada ne var" yer alıyor. Referans, Başkan Joe Biden tarafından kınandı ve Trump kampanyası, videoyu kendisinin oluşturmadığını, söz konusu metni görmeyen bir personel tarafından yeniden yayınlandığını söyledi.

Trump geçmişte, Adolf Hitler'in Mein Kampf'ını hatırlatan, göçmenlere atıfta bulunurken "ülkemizin kanını zehirlemek" ifadesini kullanmak da dahil olmak üzere, Nazi tasvirlerine çeşitli imalarda bulunması tartışmaların büyümesinin de ana kaynağı oldu.

Abd Trump Tasarım

Kamuda tasarruf düzenlemesi; Tek maaş 2025'te başlayacak Kamuda tasarruf düzenlemesi; Tek maaş 2025'te başlayacak

Sahte makalenin metninin kökeninin İstanbul yakınlarında yaşayan Enes Şimşek adlı bir grafik tasarımcıya dayandığı görülüyor.

Şimşek, CNN'e verdiği özel röportajda, Trump reklamının geçen yılın mayıs ayında oluşturduğu video grafiklerden oluşturulmuş gibi göründüğünü ve müşterilere eski moda bir haber filmine benzeyen bir şey oluşturma seçeneği sunmak üzere tasarlandığını söyledi. Şimşek, Google'da 2. Dünya Savaşı'nı değil 1. Dünya Savaşı'nı konu alan bir metin aradığını ve bulduğu dili kopyalayıp gazete makalesine yapıştırdığını kaydetti.

Bunun, müşterinin eninde sonunda değiştirebileceği sahte metin, yer tutucu dil olması gerektiğini hatırlatan Şimşek, şablonu satın alan müşterinin kendi dilinde takas yapmasına olanak sağlayacak şekilde hazırladı. Ancak Şimşek, Trump videosunun metni orijinal şablonundan koruduğuna inandığını dile getirdi. Şimşek, şablonun yalnızca 16 kopyasını tanesi 21 dolardan sattığını vurguladı.

"Bundan daha çılgın ne olabilir bilmiyorum"

Şimşek, "Siyaseti değiştirmenin benim gücüm olduğunu bilmiyordum... Bundan daha çılgın ne olabilir bilmiyorum. Çalışmalarınızın bir ülkeyi sarstığını hayal edin.” dedi.

Şimşek için çalışmalarının, hiç ziyaret etmediği bir ülke olan Amerikan siyasetinin ilgi odağı haline geldiğini görmek gerçeküstü oldu.

Ne Amerikan ne de Türk siyasetini takip etmeyen Şimşek, "Bu gerçekten başıma gelen en inanılmaz şey" dedi.

Şimşek, Biden'ın Trump videosuna yanıt verdiği videoyu görünce yine şaşkınlık yaşadı.

"Ayrıca ben bir Nazi değilim”

Biden'a Trump'ın videosuyla ilgili mesajının ne olacağı sorulduğunda ise Şimşek şöyle yanıt verdi: "Bu onun hatası değil."

Büyük tartışmayla ilgili de Şimşek, vatandaşlara sakin olma çağrısında bulunarak, şunları dile getirdi:

 "Bütün Amerikan halkını seviyorum.Ve lütfen sakin ol. Bu sadece bir şablon. Ayrıca ben bir Nazi değilim.”

Editör: Ömür Ünver