ABD Dışişleri Bakanı Rubio, ABD Başkanı Donald Trump'ın Grönland'ı ilhak etme sözüyle Danimarka'nın egemenliğini tehdit etmesinden bu yana düzenlenen ilk büyük küresel etkinlikte ABD heyetine başkanlık edecek.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa'nın ABD'den bağımsızlığa hazırlanması gerektiğinde ısrar ederken , NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ise transatlantik bağların her zamanki kadar yakın ve önemli olduğunu vurguladı.
Ukrayna'daki savaş, Çin ile yaşanan gerilimler ve İran ile ABD arasında olası bir nükleer anlaşma da güvenlik konferansının gündeminde yer alıyor.
Rubio, Avrupalılara yönelik mesajının bir yıl öncesine göre daha uzlaşmacı olup olmayacağı sorusuna, "Dünya gözlerimizin önünde çok hızlı bir şekilde değişiyor" yanıtını verdi.
Rubio, "Jeopolitikte yeni bir çağda yaşıyoruz ve bu, hepimizin bunun neye benzeyeceğini ve rolümüzün ne olacağını yeniden değerlendirmesini gerektirecek." dedi.
Geçen yılki konferansta, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, İngiltere de dahil olmak üzere Avrupa'yı ifade özgürlüğü ve göçmenlik politikaları nedeniyle eleştirdi. Konuşması, benzeri görülmemiş bir transatlantik gerilim yılına yol açtı.
Bu yılki etkinliğe yaklaşık 50 dünya liderinin katılması bekleniyor; burada Avrupa savunması ve transatlantik ilişkilerin geleceği, ABD'nin NATO'ya olan taahhütlerinin sorgulandığı bir dönemde ele alınacak.
Rubio'nun geçen yıl Vance'in sergilediği sert yaklaşımdan kaçınması bekleniyor, ancak daha uzlaşmacı bir tavır sergilemeyi planlayıp planlamadığı sorulduğunda gazetecilere, Avrupalıların "nereye gittiğimizi, nereye gitmek istediğimizi, onlarla birlikte nereye gitmek istediğimizi bilmek istiyorlar" dedi.
Trump'ın ABD'deki muhalifleri de konferansta
Bu arada, Münih'e ayrıca Trump yönetiminin önemli muhalifleri de davet edildi. ABD Kongresinin sol görüşlü üyesi Alexandria Ocasio-Cortez ve Demokrat Parti'nin önde gelen isimlerinden Kaliforniya Valisi Gavin Newsom bu isimler arasında.
Newsom, geçen ay Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu sırasında, Avrupalılardan Trump'a karşı "nezaketi bırakmalarını" ve "omurgalı" durmalarını istemişti.
Bu yıl Almanya Başbakanı olarak ilk kez konferansa katılan Friedrich Merz'in Vali Newsom ile de bir araya gelmesi bekleniyor. Böylesi bir toplantının "Trump'ı kızdırıp kızdırmayacağına" yönelik soru üzerine Merz, "Kiminle konuşmak istediğime ben karar veririm, kararımı bu şekilde veririm" dedi.




