İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan ve Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan İliç'te maden faciasının yaşandığı bölgede açıklamalarda bulundu. 

Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Alparslar Bayraktar da, "9 çalışanın aranmasıyla ilgili faaliyetler devam ederken aileleri sürekli bilgilendirdik. Onların yanında olacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Olayın oluş şekliyle alakalı çalışmalarımız adli ve idari yönden sürüyor. Adli süreç konusunda 9 kişi hakkında cezai ve adli işlemler devam ediyor, bu sayı artabilir. Bu süreç titizlikle devam ediyor. 14 Şubat itibarıyla maden faaliyetleri durdu"ifadelerini kullandı.

"Alandaki kayma hiçbir şekilde durmadı"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın açıklamasında öne çıkanlar şöyle:

"3 bine yakın personel ve 800'ün üzerinde araç sahada. Alandaki kayma hiçbir şekilde durmadı. Öncelikle arama işini yapan arkadaşlarımızın güvenliğini önceliyoruz, onun için arama çalışmalarına ara veriyoruz. "Aşağıda güvenle çalışabilirsiniz" denene kadar AFAD çalışmalarına devam edecek."

"Şu ana kadar zehirli atık saptanmadı"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ise: "Uzman arkadaşlarımızla birlikte ve donanımlarımızla birlikte olayın olduğu günden itibaren yakından takip ediyoruz. İlk anda toprağın nehir ile buluşmasını kesmek gerekiyordu. Bu toprağın güvenli bir yere nakli için gerekli çalışmaları yaptılar. Bu toprağın herhangi bir şekilde insan sağlığına zararı var mı gibi sorulara cevap bulabilmek açısından 9 noktadan örnek alıyorlar ve laboratuvarlarda inceliyorlar. Ekiplerimiz tehlikeli atıklara yönelik her gün numune alıyorlar. Şu ana kadar zehirli bir atık saptanmadı" dedi.

"Birikme ihtimali olan suya yönelik sistem kuruldu"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Birikme ihtimali olan suya yönelik bir pompa sistemi kuruldu. Maden sahasına adeta küçük bir baraj inşa edilecek. Sahanın bir üst tarafında alana girmemesi için bir bypass sistemi planlanıyor. Herhangi bir tehlike arz edecek durum yok" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası faizi sabit tuttu Merkez Bankası faizi sabit tuttu

"Müfettişler, çalışmalarına devam ediyor"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise; "Çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda araştırmalarımız devam ediyor. Kök nedenlerin bulunması noktasında müfettişlerimizin çalışmaları sürüyor. İhmal ve kusuru olan kim varsa adalet önünde hesap vereceğini belirtmek isterim" açıklamasında bulundu.

Editör: Ömür Ünver