TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 25 katlı bina yapım izni verdiği Ankara Ticaret Odası’na seslenerek, “Ankara Ticaret Odası’nı bu rant sevdasından vazgeçmeye, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni kararı iptal etmeye davet ediyoruz” açıklaması yaptı. Mimarlar Odası, dava açma sinyali de verdi. Şehir Plancıları Odası da karara tepki göstermiş ve iptal davası açacaklarını duyurmuştu.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kararı ile Eskişehir yolu üzerinde Ankara Ticaret Odası mülkiyetinde bulunan 26246 ada 1 parsel ve 28384 ada 4 parsele, emsal 2.90 yükseklik 25 kat olarak 12 plan notu ile onaylanan plan değişikliğine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Ankara Ticaret Odası, kentin ulaşımını kilitleyecek, kamu yararına aykırı ayrıcalıklı imar hakkı taleplerini Gökçek döneminde iki kez plan değişikliği yaparak denedi. İkisine de açtığımız davalarda yargı ranta geçit vermedi ve planları iptal etti. Şimdi Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2.90 emsalle yükseklik 25 kat olmak üzere 200’bini aşkın metrekare yapılaşma öngören ayrıcalıklı imar hakkına onay vermesi, kentsel ölçekte bir şeyin değişmediğini bir kez daha ortaya koyuyor. Rant deyince akan sular duruyor. Ankara Ticaret Odası’na ayrıcalıklı imar hakkı sunan planları yargıya taşıyoruz. Üçüncü iptale hazır olsunlar” dedi.

'Güven oylarının istismar ediliyor olması üzüntü verici'

Candan şöyle devam etti: “Ankara Ticaret Odası her dönemde rant ısrarından vazgeçmiyor. Ancak değişen belediye yönetiminden beklenen, bu rant politikalarına karşı kamu yararını savunması iken maalesef ayrıcalıklı imar hakkının önü açılıyor. Ankaralıların, Gökçek döneminde kente verilen zarardan kurtulmak için verdikleri güven oylarının istismar ediliyor olması üzüntü verici. Atatürk Orman Çiftliği’nde yapılan yol, ODTÜ’yü ikiye bölen rant yolu, Kurtuluş Parkı TED Üniversitesi protokolü, TOGO ikiz kulelerinde hukukun gereği yerine Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan görüş istenmesi gibi, Ankara Ticaret Odası kararı da yanlıştır. Bu kararlar kamu yararına değildir. Bu kararların sorumluluğu aynı zamanda destekleyen partilerinde sorumluluğundadır. İktidarın rant politikaları ile yıprandığı bir dönemde, yerel yönetimlerin bu kararlarına sessiz kalmak ‘başarıyı belediye başkanına, başarısızlığı muhalefet partilerine’ mal edecek bir sürecin önünü açmaktadır. Cumhuriyet’in başkentinde yağmurdan kaçarken doluya tutulmak Ankara’ya reva görülemez. Bu plan değişikliğini de yargıya taşıyoruz. Ankara Ticaret Odası’nı bu rant sevdasından vazgeçmeye, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni kararı iptal etmeye davet ediyoruz.” https://www.gazetezebra.com.tr/2021/yerel-haberler/ankara/baskentin-gobegine-25-katli-hizmet-binasi/  
Editör: Ömür Ünver