TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, daha önce mahkemece iptal edilen karara rağmen Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Ankara Ticaret Odası binasının yıkılıp yerine 25 katlı yapı izni verilmesini eleştirerek, "Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Ticaret Odası'nı mahkeme kararlarına uymaları; ranta ve haksız kazanç elde etmekten başka hiçbir şeye yaramayacak olan bu planı ise acilen iptal etmeleri gerektiği konusunda uyarıyoruz" açıklaması yaptı. ATO Başkanı Gürsel Baran, 15 Mayıs 2018'de Melih Gökçek'in yerine Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na atanan Mustafa Tuna'yı, aralarında şu anki Kent Konseyi Başkanı ve ATO Başkan Yardımcısı olan Halil İbrahim Yılmaz'ın da bulunduğu yönetim kurulu üyeleriyle ziyaret etmiş ve yeni ATO Binası'nı 'yatay mimari' ile yapmak istediklerini dile getirmişti.

Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, başkentin göbeğinde yer alan Ankara Ticaret Odası Binası'nın yıkılarak yerine 25 katlı yeni bir yapı inşa edilmesine ilişkin Büyükşehir Belediye Meclisi kararına tepki gösterdi. Odadan yapılan açıklamada, "Ankara Büyükşehir Belediyesi 10.08.2021 tarih 1544 sayılı meclis kararı ile bir talanın daha önünü açmıştır." ifadelerine yer verildi. Daha önce 15.10.2012 tarih 1770 sayılı meclis kararı ile bugünkü ATO-Congresium Alanı ve çevresine yönelik "Çankaya İlçesi 26246/1 ve 28384/4 ada parsellerde 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği"nin onaylandığı ve Şehir Plancıları Odası tarafından açılan dava sonucunda iptal edildiği hatırlatılan açıklamada,  şöyle denildi:

'Ayrıcalıklı planlardan, daha ayrıcalıklı mükerrer planlara'

"Ankara Büyükşehir Belediyesi, AOÇ ve ODTÜ Ormanı'nda açmakta olduğu yollarla ilgili 'plan kararları ve hukuku uygulamak' hakkındaki açıklamalarını, diğer mahkeme kararlarında hatırlamamakta; bunun yerine iptali kesinleşmiş bir planı mükerrer şekilde onaylamaktadır. Üstelik bazı plan notları ile plan, çok daha hukuksuz; bu değişikliğin arkasındaki sermaye grubu için çok daha ayrıcalıklı bir hale getirilmiştir. Ankara Ticaret Odası, daha önce açtığımız dava sonucu iptal edilen planı tekrar onaylatarak Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden hukuksuz plan notları ile 25 kat yapı izni almış, mevcut Congresium yapısının yanındaki boş parsel de dahil edilmiştir. Yakın çevresinde zaten caminin bulunduğu, mevcut park alanını azalttığı ve alt yapıların dağılımının sağlanamadığı gibi gerekçelerle planı iptal edilmiş olan dini tesis için ise bir otopark kararı verilmiştir.

'Yaşanmaz şehir hedeflenmektedir'

Ankara Ticaret Odası, meclis kararında da yer verilen 'mevcut durumdaki mekanın hizmet vermede yetersiz kalması' gerekçesiyle plan değişikliğini sunmuş olsa da, bu planla amaçlanan şeyin dev bir AVM, YDA benzeri bir yapı olduğu açıktır. ATO'ya ait bu alan ve çevresine dair bu ve benzeri planlardaki ısrardan anlaşılmaktadır ki kentler tamamen insan ölçeğinden uzaklaştırılıp sadece sermayenin arzuları doğrultusunda şekillendirilmek istenmektedir. Kavşakların dört köşesini de vahşi biçimde yükselterek yaşanmaz şehirler hedeflenmektedir.

'Danışıklı ilişkilerinin sonuç ürünü bu çok daha ayrıcalıklı plan mıdır?'

ATO'nun bir meslek örgütü olarak hizmetleri ile bu rant ve haksız kazanç ile elde edilecek olan özel katlı otopark, sinema, restoran vb. arasında nasıl bir ilişki vardır? Bu plan kime hizmet etmektedir? Tüm bunların yanı sıra Ankara Kent Konseyi'nde ATO'nun ağırlığı ve bu yapının ABB ile ilişkileri göz önüne alındığında bu planın arkasındaki ilişkiler ve mahkeme kararlarına rağmen bu ısrar, akıllarda pek çok soru işareti yaratmaktadır. Mansur Yavaş'ın konu kent planlama, ulaşım, koruma vb. olsa dahi ilgili meslek örgütleri yerine her toplantıda ATO Yöneticilerine yer vermesi, ATO Yöneticisinin Kent Konseyi yönetiminde olup ABB ile hoş tutulan, danışıklı ilişkilerinin sonuç ürünü bu çok daha ayrıcalıklı plan mıdır? Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Ticaret Odası'nı Mahkeme kararlarına uymaları; ranta ve haksız kazanç elde etmekten başka hiçbir şeye yaramayacak olan bu planı ise acilen iptal etmeleri gerektiği konusunda uyarıyoruz."

'Yatay mimariye uygun proje' denilmişti

Öte yandan ATO Başkanı Gürsel Baran, 15 Mayıs 2018'de Melih Gökçek'in yerine Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na atanan Mustafa Tuna'yı, aralarında şu anki Kent Konseyi Başkanı ve ATO Başkan Yardımcısı olan Halil İbrahim Yılmaz'ın da bulunduğu yönetim kurulu üyeleriyle ziyaret etmiş ve yeni ATO Binası'nı 'yatay mimari' ile yapmak istediklerini dile getirmişti. Ziyarette konuşan Baran, Oda'nın mevcut hizmet binasının ekonomik ömrünü doldurduğuna dikkat çekerek, yatay mimariye uygun bir proje üzerinde çalıştıklarını söylemişti. Taslak çalışmalar hakkında Başkan Tuna'ya bilgi veren Baran, "Amacımız Ankara'nın simgesi olacak bir bina yapmak" demişti.
Editör: Ömür Ünver