Sağlık Bakanlığı uygulaması Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden hastalar randevu alamamaktan şikâyetçiyken, doktorlar ise randevu açabilmek için muayene sürelerinin 2 dakikaya kadar düşürüldüğünü söylüyor. Bugün İstanbul’da bir araya gelen doktorlar, söz konusu uygulamayı protesto etti. Randevu süresinin bilgisayar kaynaklı bir sistemsel sorun olmadığını söyleyen doktorlar, "Hatalı olan sağlık sisteminiz" diyerek hükûmeti eleştirdi.

Bir hastaya ayrılması gereken muayene süresinin 20 dakika olduğunu belirten doktorlar, İktidarın 2003 yılında uygulamaya başladığı “sağlıkta dönüşüm” uygulamasının “hastaneleri ticarethaneye hastaları müşteriye dönüştürdüğünü” söyledi. Yapılan basın açıklamasında, “Sağlıklı olma halini değil, sağlıksızlığı, daha çok hasta  başvurusunu önceleyen bu anlayışla yönetilen sağlık sistemi toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını ve hekimlik değerlerini yok saymaktadır” denildi.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

“Bunun sistemsel bir hata olduğu söylendi ama bu sistemsel bir hata değil, sisteminiz hatalı. Yani bilgisayar sisteminiz değil sağlık sisteminizdir hatalı olan! Koruyu hekimliği önceleyen, birinci basamak dediğimiz aile sağlığı merkezlerinde yürütülen hizmetlerin güçlendirilmesi lazım. Bu sistem kurulduğunda bir  aile hekimine 4 bin kişi kuruldu. Dendi ki inecek. 10 yılı geçti hâlâ aynı sayı. Kirasını kendi ödeyen merdiven altlarında çalışan ekibi yetersiz ücretleri  yetersiz, vergileri alabildiğine yüksek bir ortamda arkadaşlarımız birinci basacak sağlık hizmeti veremeyince hastalar hastanelere yığılıyor. Ve randevu bulamıyor. Bulamayınca çözüm ne, sayıyı artırmak. Ancak arkadaşlar bu sistem hiçbir işe yaramadı yaramayacak. Başka sonuçlar da doğuracak dedik, ne olabilir? En başta sağlıkta şiddet. Biz hastalarımızın sanki iyiliğini isteyen değilmişiz gibi karşı karşıya geliyoruz, sorunu yaratan hekimlermiş gibi, yeterli vakit ayıramadığı için, hastaya iyi tedavi uygulayamadığı için sağlıkta şiddet artacak. Ayrıca genç meslektaşlarımızın bu ülkeden umudu kesip yurt dışına gitmesini… Biz bu ülkeyi terk etmelerini istemiyoruz. Ama bu kaçınılmaz sonuçlar yaşanacaktır. Bu bir sistem sorunu, sistemin sahibi de Sağlık Bakanı’dır, hükûmettir, iktidardaki tek adamdır. Bunu biliyoruz ve mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Yabancılara konut satışı yarı yarıya düştü Yabancılara konut satışı yarı yarıya düştü

Hastaneden açıklama

Öte yandan, hastaneden yapılan açıklama ise şöyle:

G N D Ywi9 Wg A A89Zq

Editör: Ömür Ünver