Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, savaşın "sıcak safhasını" durdurmak amacıyla, Ukrayna'nın kontrolü altındaki bölgelerinin "NATO şemsiyesi altına alınması" gerektiğini öne sürdü.
Sky News'ün aktardığı habere göre Zelenskiy, "NATO üyeliğini kabul edip etmeyeceğini, yalnızca Kiev'in şu anki toprakları için teklif yapılırsa" bununla ilgili kararını soruldu.
Zelenskiy, soruya NATO üyeliğinin öncelikle uluslararası alanda tanınan sınırları içinde Ukrayna'nın tamamına teklif edilmesi halinde kabul edileceği belirterek, Ukrayna'nın daha sonra Rusya'nın kontrolündeki toprakların iadesi için 'diplomatik bir şekilde' müzakerelere girişebileceğiyanıtını verdi.
Zelenskiy, konuşmasının devamında "Ukrayna böyle bir teklifi hiç düşünmedi, çünkü kimse bize resmi olarak teklifte bulunmadı" dedi.
NATO'nun, Rusya'nın kontrolü altındaki bölgeler de dahil olmak üzere ülkenin tamamına üyelik teklif etmesi gerekeceğini vurgulayan Zelenskiy, "Bir ülkenin sadece bir bölümünü davet edemezsiniz. Neden? Çünkü böylece diğer bölgelerin Rusya'nın olduğunu kabul etmiş olursunuz." ifadelerini kullandı.
Çok sayıda kişinin ateşkes önerdiğini ancak Rusya'nın tekrar saldırmasını engelleyecek bir mekanizma olmadan ateşkeslerin çok tehlikeli olduğuna dikkati çeken Zelenskiy, sadece NATO üyeliğinin böyle bir garanti sunabileceğini söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı, müttefiklerinin yeterli kararlılığı göstermesi halinde savaşın önümüzdeki yıl sona erebileceğini düşündüğünü daha önce açıklamıştı.
Batılı çevrelerde, bölünmüş bir ülkeye NATO üyeliği teklif edilen sözde Batı Almanya modelinin bir yıldan fazla süredir tartışıldığı bildiriliyor. Ancak henüz resmi bir teklif yapılmadı.
Bu arada Zelenskiy, önümüzdeki günlerde Trump'ın yetkilileriyle görüşmek üzere bir ekip göndereceğini, görüşülecek isimler arasında Trump'ın Ukrayna'ya yeni atanan özel temsilcisi emekli general Keith Kellogg da yer aldığını söyledi.
Nisan ayında General Kellogg, Ukrayna'daki cephe hatlarını dondurup hem Kiev'i hem de Moskova'yı müzakere masasına oturmaya zorlamayı amaçlayan "Önce Amerika: Rusya ve Ukrayna" adlı bir planın ortak yazarlığını yapmıştı.
ABD'nin Ukrayna'ya gelecekte yapacağı askeri yardımlar, Kiev'in barış görüşmelerine katılma isteğine bağlı olacak. Ancak ateşkes durumunda Washington askeri yardım sağlamaya devam edecek ve "Rusya'nın daha fazla ilerleme kaydetmemesini ve ateşkes veya barış anlaşmasından sonra tekrar saldırmamasını sağlamak için Ukrayna'nın savunmasını güçlendirecek."
Önerilere göre, Ukrayna'nın NATO üyeliği uzun bir süre ertelenecek.
BBC'nin haberine göre, Zelenskiy açısından bu durum önemli bir soruyu gündeme getiriyor: Trump yönetimi hangi güvenlik garantilerini sunmaya istekli olacak? Zelenskiy, "NATO olmadan Ukrayna için gerçek bağımsızlık olmaz çünkü Putin geri dönecek" diye konuştu.
Zelenskiy'in barış planı ile Trump'ın yeni politikası arasındaki farklar hâlâ büyük.
Ancak Ukrayna Lideri, ateşkes fikrini ve acı verici toprak fedakarlıklarını (en azından kısa vadede) gündeme getirerek, Moskova'dan henüz buna benzer bir işaret gelmediğini dikkate alarak, yapıcı görünmek için elinden geleni yapıyor.
Rusya, 2014 yılında Kırım yarımadasını ilhak etti. Sekiz yıl sonra Ukrayna'ya tam kapsamlı bir işgal başlattı ve ülkenin doğusundaki toprakları işgal etti.
Ancak Putin'in şu ana kadar Ukrayna'yı tamamen işgal etme arzusundan vazgeçtiğine dair hiçbir işaret vermediğini de belirtmekte fayda var.
Ukrayna'nın herhangi bir parçasının NATO'ya katılmasına izin vermeye istekli olması şimdilik gündemde değil. Şu ana kadarki tüm göstergeler de NATO'nun herhangi bir şekilde dahil olmasının tamamen imkansız olduğunu gösteriyor.