Cumhuriyet'te yer alan habere göre AK Parti’li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin 2021’e ait Sayıştay Denetim Raporu’nda Kamu İhale Kanunu’na uymadığı ve belediyenin ‘doğrudan temin’ usulüyle alım yapmak amacıyla 121 bin 405 TL olan sınırın altında kalıp, ihaleleri böldüğü tespit edildi.

Mardin'de turizm denetim komisyonu kuruldu Mardin'de turizm denetim komisyonu kuruldu

Söz konusu duruma ilişkin Halkçı Hukukçular’dan Kerim Bütün, AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve şüpheli şirket yöneticileri hakkında “görevi kötüye kullanma”, “nitelikli dolandırıcılık” ve “ihaleye fesat karıştırma” suçlarından Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Bakan soruşturma izni vermedi

4 Ağustos 2023 tarihinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, AK Parti’li belediye başkanı ve diğer belediye görevlileri hakkındaki dosyanın “işleme konulmamasına” karar vererek soruşturma izni vermedi.

Danıştay'dan "ön inceleme yapılsın" kararı

Avukat Kerim Bütün’ün itirazı üzerine Danıştay Birinci Dairesi, İçişleri Bakanı Yerlikaya’nın söz konusu kararını kaldırdı. AK Parti’li belediye hakkında ön inceleme yaptırılması gerektiği belirtilen kararda, şu ifadelere yer verildi:

“İtirazın kabulü ile İçişleri Bakanının 4.8.2023 tarih ve İNS:2023.10.22 sayılı şikâyetin işleme konulmamasına ilişkin kararının kaldırılmasına 31.10.2023 tarihinde oyçokluğuyla kesin olarak karar verildi.”

Editör: Ömür Ünver