AnaManşet

Yasa çıktı, tepkiler yükseliyor; Turizm sektöründeki işçiler 10 gün çalıştıktan sonra yalnızca 1 gün tatil yapabilecek

Turizm sektöründeki işçilerin, 10 gün çalıştırılıp bir gün izin yapabileceği düzenleme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile yürürlüğe girdi.

TBMM’de kabul edilen yasayla turizm sektöründeki çalışma düzeni değişti. Artık Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli konaklama tesislerinde çalışanlar, haftada bir değil, 10 gün çalıştıktan sonra yalnızca 1 gün tatil yapabilecek. Önceden 6+1 kuralıyla çalışan turizm işçileri, böylece 10+1 sistemine geçirilmiş oldu.

Yeni yasaya göre, hafta tatilinde yapılan çalışmalar da fazla mesai sayılmayacak. Tatil günü çalışsa bile işçiye fazla çalışma ücreti verilmeyecek. Kanunda kullanılmayan hafta tatilinin ne zaman kullandırılacağına dair bir düzenleme yer almıyor. Bu durum, işçilerin sezon boyunca sadece 11’inci gün tatil yapabilmeleri anlamına geliyor.

Prof. Dr. Çelik: Anayasaya ve uluslararası düzenlemelere aykırı

Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, düzenlemeye ilişkin olarak X hesabından paylaşımda bulundu. Çelik, şu ifadeleri kullandı:

"Turizm sektöründe kölelik pekişti! 10 günlük iş haftası 11 saatlik işgünü!

Turizmde hafta tatili hakkının kullanımı için çalışılması gereken süreyi 6 günden fiilen 10 güne çıkaran yasa Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak bugünkü (14 Temmuz 2025) Resmi Gazete’de yayımlandı.

Böylece turizm işçileri 6 gün çalışıp 1 gün hafta tatilini yapma hakkını kaybediyor. Hak ettikleri hafta tatilini 7. gün değil 11. gün kullanacaklar.

Üstelik hak ettikleri hafta tatilinde çalıştırılan işçilere fazla çalışma ücreti de ödenmeyecek. Bu düzenleme Anayasa ile güvence altına alınan dinlenme hakkının yok edilmesidir. Düzenleme Anayasanın dinlenme hakkı hükmüne ve eşitlik ilkesine aykırıdır. Düzenleme ayrıca Türkiye tarafından onaylanan uluslararası sözleşmelere de aykırıdır.

Bu düzenleme hafta tatili hakkına ve dinlenme hakkına açık bir saldırıdır ve diğer sektörlere de sirayet edebilir. Bu düzenlemeyle turizm sektöründe çalışma düzeni daha da keyfileşti.

İyice kuralsız hale geldi. Bilindiği gibi İş Kanununda geçmişte yapılan başka bir değişiklikle günlük çalışma süresinin 11 saate çıkarılmasını sağlayan denkleştirme süresi diğer işçiler gibi 2 ay değil 4 ay süreyle uygulanıyor.

Diğer bir ifadeyle 4 ay boyunca günde 11 saat çalışma yasal hale geliyor.

Turizm bakanının turizm patronu olduğu ülkede şaşırtıcı değil! Patron esnek ve kuralsız çalışma istiyor!

Yeni düzenlemeyle birlikte turizm sektöründe artık 10 günlük iş haftası ve 11 saatlik işgünü düzenine geçilmiş oldu. Haftayı 7 günden 10 güne çıkaran bu kanun iptal için AYM’ye götürülmelidir."

Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ: Turizm Bakanı’nın aynı zamanda turizm patronu olduğu bir ülkede işçinin kaderi kölelik olmuştur

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Resmi Gazete'de yayımlanan turizm işçilerinin 6 gün değil 10 gün çalışma sonrasında tatil izni kullanabileceği hakkındaki düzenlemeye tepki gösterdi. Özdağ, şunları kaydetti:

"Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle, turizm işçisi 6 gün değil, 10 gün çalışmadan hafta tatili hakkı kullanamayacak. Üstelik o gün çalıştırılan işçiye fazla mesai ücreti de verilmeyecek. Turizm Bakanı’nın aynı zamanda turizm patronu olduğu bir ülkede işçinin kaderi kölelik olmuştur. Patron Bakan, işçiye dinlenme hakkını bile çok görmektedir.

Bu düzenleme Anayasa’nın dinlenme ve eşitlik hükümlerine, İş Kanunu’na ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere açıkça aykırıdır. Bugün turizm işçisine dayatılan bu keyfilik, yarın diğer sektörlere de yayılacak. Amaç; denetimsiz, kuralsız ve ucuz iş gücü düzeniyle Türk işçisini modern köle haline getirmektir. Zafer Partisi olarak Türk milletinin emeğini ve onurunu bu köle düzenine teslim etmeye asla müsaade etmeyeceğiz!"

CHP Genel Başkan Yardımcısı: Hafta tatili bir lütuf değil, temel bir insan hakkıdır

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, “Anayasa’nın 50. maddesi açık biçimde ‘Dinlenmek, çalışanların hakkıdır’ derken, 4857 sayılı İş Kanunu da altı gün çalışan işçinin yedinci gün dinlenme hakkını tanımlamaktadır. Oysa AKP-MHP oylarıyla yasalaşan teklifle işçiler ancak on birinci gün dinlenme hakkı elde edebilecek. Bu da işçilerin on gün boyunca aralıksız çalıştırılması demektir. Dolayısıyla bu yeni düzenleme, mevcut anayasal ve yasal güvenceleri ihlal etmektedir” dedi.

Taşcıer, düzenlemenin yalnızca yerel mevzuata değil, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere de aykırı olduğunu belirterek, “Haftalık dinlenme hakkı gibi evrensel bir hak, hem uluslararası ILO sözleşmelerine hem de Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı biçimde kaldırılmak isteniyor” açıklamasında bulundu.

CHP’li Gamze Taşcıer, şunları da ifade etti:

“CHP olarak bizler, emekçilerin dinlenme hakkını pazarlık konusu yapan bu anlayışa karşı duruyoruz. TBMM’de kabul edilen Kanun’a karşı mücadelemizi yürüteceğiz. Unutulmamalıdır ki, işçiyi dinlenmeden, nefes almadan, sosyal yaşamdan kopararak 10 gün boyunca çalışmaya zorlamak ve bunu yasal bir düzenlemeyle kural haline getirmek; işçi düşmanlığıdır, insanlık suçudur. Hafta tatili bir lütuf değil, temel bir insan hakkıdır.”