Son dönemde popüler hale gelen “Squid Game” dizisinde oynanan oyunların çocuklar tarafından taklit edilmesiyle ortaya çıkan tehlikeye dikkat çekildi.

Çocuk gelişim uzmanları, "Dizide 'halat çekme' ve 'yeşil ışık-kırmızı ışık' gibi adlandırılan gerçek çocuk oyunları, kaybedenlerin ölümüyle sonuçlanacak biçimde oynanmaktadır. Son zamanlarda basında, diziyi izleyen çocukların bu oyunları oynayarak oyunu kaybedenlere şiddet uyguladıklarına yönelik haberler yer alıyor. Yapılan araştırmalar sık sık şiddet sahnelerine maruz kalan çocukların zaman içinde şiddete duyarsız hale geldiğine işaret etmektedir. Bu durumu yaşayan çocuklarda saldırganlığı frenleyen duygusal tepkilerin azaldığı gözlenmiştir" uyarısında bulundu. Çocukların bulunduğu yaş gelişim özelliklerinin çevrim içi içeriklerin doğruluğunu ve gerçekliğini yorumlayacak eleştirel düşünme becerileri için yetersiz olduğuna işaret eden uzmanlar, "Çocuklar, maruz kaldıkları bu içeriği doğru kabul edip yanlış kararlar alabilirler. Bahsedilen dizi ve benzeri zararlı içeriklere çocuklar ve gençler sıklıkla okul dışı ortamlarda ulaşmaktadır. Bu durum da ebeveyn kontrolü ve takibi daha büyük önem kazanmaktadır. Kontrolü sağlayabilmek amacıyla internet erişimini sağlayan teknolojik aletleri ortak alanlarda bulundurmak ve bilginiz dahilinde kullanımını sağlamak oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı.

Ne yapmalı?

Uzmanlar, çocukların aileleriyle dizi hakkında konuşması durumunda ise şu tavsiyelerde bulundu: "Onu sakince dinlemek, olumsuz tepki vermeden soru sormasına izin vermek, bu dizinin de diğerleri gibi hayal ürünü olduğunun altını çizmek, çocukların ‘oyun’ algısını bozmamak için dizideki görevleri oyun olarak isimlendirmekten kaçınmak, oyunların kimsenin zarar görmeyeceği şekilde oynanması ve eğlenmek amaçlı olması gerektiğini belirtmek doğru olacaktır. "
Editör: Ömür Ünver