Tavuk eti ihracatına kısıtlama! Tavuk eti ihracatına kısıtlama!

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nde 13 Şubat'ta toprak kayması meydana gelen geldi. Olayın sırasında maden alanında çalışan ve toprak altında kalan dokuz işçiyi arama kurtarma çalışmaları 21 Şubat'ta heyelan riski nedeniyle durduruldu. İlk günler ilgili bakanlar bölgedeydi, aradan bir ay geçti, işçilere ne oldu?

Erzincan-İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nin etrafında biriktirilen toprak 13 Şubat Salı günü saat 14.28 civarında kaydı. Madenin işletmeci şirketi Anagold Madencilik, acil durum planının devreye alındığını açıkladı.

Bakanlar '21 Şubat'ta arama durduruldu' açıklaması yaptı

O günlerde bölgede bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 21 Şubat'ta "Geçtiğimiz günlerde ifade ettiğimiz heyelan riski biraz daha yoğunlaştı. Yığının kaymamış bölgelerinde ciddi hareketlilik var. Bu risklerden dolayı sahada arama faaliyetlerini durdurmuş durumdayız. Heyelan riski kalktığı anda toprağın aktarılmasıyla ilgili süreci başlatacağız. Hem adli hem de idari yönden soruşturmalar devam ediyor" açıklaması yapmıştı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da arama faaliyetlerinin durdurulmasına ilişkin, "Orada duran kütlenin aktif hale gelme riskini görünce oradaki arama faaliyetini durdurduk" ifadelerini kullanmıştı. 

8 kişi tutuklandı

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olayın ardından başlatılan soruşturmada altın maden ocağını işleten şirketin Kanadalı yöneticisi J.R.G. dahil olmak üzere 6 kişi tutuklanmıştı. 3 zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Soruşturma kapsamında daha sonra 2 müdendis daha tutuklandı. Böylece şu ana kadar 8 kişi tutuklanmış oldu.

Olayın üzerinden tam bir ay geçti. Altın madenindeki heyelanda toprak altında kalan işçiler Şaban Yılmaz, Abdurrahman Şahin, Hüseyin Kara, Mehmet Kazar, Fahrettin Keklik, Adnan Keklik, Uğur Yıldız, Kenan Öz ve Ramazan Çimen'e hala ulaşılamadı. 

Editör: Ömür Ünver