Konvoyun hedef alınmasını 'affedilemez' olarak niteleyen WCK, bölgedeki yardım çalışmalarına ara verdiğini ve çalışmalarının geleceği ile ilgili kararı daha sonra alacaklarını duyurdu.  Yardımlar için limanının kullanıldığı Güney Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Theodoros Gotsis, hafta içerisinde Gazze'ye ulaşan yardım gemilerinin, İsrail saldırılarında 7 yardım görevlisinin ölmesinin ardından 240 ton teslim edilmemiş yardım malzemesiyle birlikte geri döneceğini söyledi. Gotsis, "World Central Kitchen-WCK" isimli uluslararası gıda yardım kuruluşu çalışanlarının İsrail saldırısında öldürülmesi sonrası faaliyetlerini askıya aldığını belirtti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Maalesef geçtiğimiz gün, kuvvetlerimizin Gazze Şeridi'nde masum insanları istemeden vurduğu trajik bir olay yaşandı. Savaşta böyle şeyler olur ve biz de bu olayı derinlemesine araştırıyoruz. Hükümetlerle temas halindeyiz ve gelecekte bu tür olayları önlemek için her şeyi yapacağız" dedi.

Ukrayna ordusu, Ruslara karşı toprak kaybediyor Ukrayna ordusu, Ruslara karşı toprak kaybediyor

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıda yardım kuruluşu World Central Kitchen'da (WCK) görevli 7 çalışan öldürüldü. İsrail 'trajik' olayı araştırdığını açıklarken, World Central Kitchen, Tel Aviv hükümetinin 'ayrım gözetmeyen cinayetleri' durdurması gerektiğini kaydetti. 

Saldırıda öldürülen yedi kişinin Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD ve Kanada vatandaşı olduğu bir kişinin de Filistinli olduğu belirtildi. 

WCK'dan yapılan açıklamada, yardım görevlilerinin 100 ton insani yardımı ulaştırdıktan sonra iki araçla döndüğü ve bu eylemlerin İsrail savunma güçleri ile koordine edildiği vurgulandı. 

Konvoyun hedef alınmasını 'affedilemez' olarak niteleyen WCK, bölgedeki yardım çalışmalarına ara verdiğini ve çalışmalarının geleceği ile ilgili kararı daha sonra alacaklarını duyurdu. 

Filistin resmi ajansı WAFA'nın yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre, İsrail güçleri, Deyr el-Belah şehrinin batısındaki sahil yolunda sivil aracı hedef aldı.

Gazze'deki hükümetin medya ofisinden yapılan açıklamada, İsrail'in saldırısında bir Avustralyalı kadın, Birleşik Krallık ve Polonya uyruklu iki erkek ile kimliği tespit edilemeyen bir yabancı uyruklunun yanı sıra 1 Filistinlinin öldüğü belirtildi.

WCK'den yapılan açıklamada, Gazze'deki insani yemek yardımı çalışmalarına katılan çalışanlarının İsrail ordusunun saldırısında öldürüldüğü haberlerini aldıklarını belirtilerek, "Bu bir trajedi. İnsani yardım çalışanları ve siviller asla ve asla bir hedef olmamalı." ifadesi kullanıldı.

WCK kurucusu Jose Andres ise sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, yaşamını yitiren yardım çalışanları için yas tuttuğunu söyledi. Yardım çalışanlarını 'melekler' olarak niteleyen Anders, "Ukrayna'da, Gazze'de, Türkiye'de, Fas'ta, Bahamalar'da, Endonezya'da onlarla birlikte görev yaptım. Onlar meçhul değiller… İsimsiz değiller. İsrail hükümetinin bu ayrım gözetmeyen cinayetleri durdurması gerekiyor. İnsani yardımları kısıtlamayı, sivilleri ve yardım çalışanlarını öldürmeyi ve gıdayı silah olarak kullanmayı bırakması gerekiyor. Artık masum canlar kaybolmasın. Barış ortak insanlığımızla başlar. Artık başlaması lazım" dedi. 

İsrail ordusundan yapılan açıklamada da, "Ordu, bu trajik olayın koşullarını anlamak için en üst düzeyde kapsamlı bir inceleme yürütüyor." denildi.

Editör: Ömür Ünver