SBU, Savunma Bakanlığı ve bir silah tedarikçisindeki beş üst düzey kişinin soruşturulduğunu duyurdu.

Savunma yetkililerinin Ağustos 2022'de 100 bin havan mermisi için bir sözleşme imzaladığı belirtildi. Ödemenin bir kısmı yurtdışına aktarılarak peşin yapıldı, ancak hiçbir zaman silah sağlanmadı.

Yolsuzluk, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne katılım hedefinde büyük bir engel teşkil ediyor.

SBU açıklamasında, soruşturmanın savunma bakanlığı yetkililerini ve "mermi satın alırken yaklaşık 1,5 milyar Grivnası çalan" silah tedarikçisi Lviv Arsenal'in yöneticilerini "ifşa ettiği" vurgulanarak, "Soruşturmaya göre, Savunma Bakanlığı'nın eski ve mevcut üst düzey yetkilileri ve bağlı şirketlerin başkanları zimmete para geçirme olayına karışıyor" ifadeleri kullanıldı.

"Tek bir top mermisi bile gönderilmedi"

SBU, mermilere ilişkin sözleşmenin Rusya'nın Ukrayna'yı tam kapsamlı işgaline başlamasından altı ay sonra kabul edilmesine rağmen "tek bir top mermisi bile" gönderilmediğini belirtti.

SBU, şüphelilerden birinin Ukrayna'dan ayrılmaya çalışırken gözaltına alındığını ve şu anda gözaltında olduğunu da kaydetti.

Ukrayna başsavcısı, çalınan fonlara el konulduğunu ve savunma bütçesine iade edileceğini söyledi.

Yolsuzlukla ilgili sorunlar yıllardır Ukrayna'nın peşini bırakmıyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, 2019 yılında iktidara geldiğinde yolsuzlukla mücadeleyi ana önceliklerinden biri olarak gösterdi.

İsrail ve Hamas arasında ateşkes ya da esir takasının gerçekleşme ihtimali kaldı mı? İsrail ve Hamas arasında ateşkes ya da esir takasının gerçekleşme ihtimali kaldı mı?

Son iddialar, ABD'deki Cumhuriyetçilerin Başkan Joe Biden'ın Ukrayna'ya daha fazla yardım gönderme çabalarını geri çevirmesiyle ortaya çıktı.

Ağustos ayında Başkan Zelensky, bazı kişilerin zorunlu askerlik hizmetinden kaçmasına izin verilen sistemi sona erdirmek için askere alımdan sorumlu tüm yetkilileri görevden aldı.

Ukrayna Ululslararası Şeffaflık Örgütü tarafından hazırlanan 2022 yolsuzluk algılama endeksinde 180 ülke arasında 116. sırada yer aldı. Ancak yolsuzlukla mücadele çabaları bir fark yaratmaya başladı. On yılda 28 sıra yükselen Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün sıralamasında Ukrayna istikrarlı bir şekilde yükselen 10 ülkeden biri.

Editör: Ömür Ünver