Rusya'nın önde gelen teknoloji ve yapay zekâ şirketlerinden Yandex, Ryazan bölgesindeki büyük veri merkezinin insansız hava araçlarıyla hedef alındığını duyurdu.

Reuters'ın 8 Ekim tarihli haberine göre, saldırı sonucunda tesiste yangın çıktı. Şirket, veri merkezindeki faaliyetlerin tamamen askıya alındığını, saldırının yol açtığı hasarın giderilmesi ve etkilenen hizmetlerin yeniden devreye alınması için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Rusya'nın önde gelen üretken yapay zekâ modellerinden YandexGPT'yi geliştiren şirket, saldırıya rağmen temel tüketici hizmetlerinde herhangi bir aksama yaşanmadığını açıkladı.

Yandex Cloud'un internet sitesinde yayımlanan bilgilendirmede ise veri merkezinin bir bölümünde elektrik tedarikine ilişkin sorunlar yaşandığı belirtildi. Şirket, müşterilerine hizmetlerini diğer veri merkezi bölgeleri üzerinden sürdürmelerini tavsiye etti.

Saldırı, son haftalarda Rusya'nın Ukrayna'daki veri merkezlerini hedef alan bir dizi saldırısının ardından gerçekleşti.

Reuters'a göre bu olaydan önce Rusya'daki büyük veri merkezlerine yönelik doğrulanmış önemli bir Ukrayna İHA saldırısı bulunmuyordu.

Ryazan'daki saldırının sorumluluğunu kimin üstlendiğine ilişkin ise haberde herhangi bir bilgiye yer verilmedi.

Saldırı, Rusya'nın dijital altyapısının ve yapay zekâ hizmetlerine destek sağlayan veri merkezlerinin savaş koşullarındaki güvenliğini yeniden gündeme taşıdı.

Yandex, 1997 yılında Rusya'da kurulan, arama motoru başta olmak üzere internet, yapay zekâ, bulut bilişim ve dijital hizmetler alanında faaliyet gösteren bir teknoloji şirketidir. Sıklıkla “Rusya'nın Google'ı” olarak nitelendirilen Yandex; harita, navigasyon, e-posta, çevrim içi reklamcılık, ulaşım ve yemek teslimatı gibi alanlarda hizmet sunuyor. Şirket, Rusya'nın dijital ekosistemindeki en büyük teknoloji kuruluşlarından biri olarak kabul ediliyor.

Rusya da Ukrayna'da otobüsü vurdu; En az 30 can kaybı

Rusya'nın Ukrayna'nın doğu kenti Kramatorsk'ta bir otobüse düzenlediği füze saldırısında en az 30 kişi hayatını kaybetti. Bu, Moskova'nın bu yıl Ukraynalı sivillere yönelik en kötü saldırılarından biri oldu.

Avrupa Komisyonu Başkanı: Karadeniz'deki durum giderek daha endişe verici hale geliyor
Avrupa Komisyonu Başkanı: Karadeniz'deki durum giderek daha endişe verici hale geliyor
İçeriği Görüntüle

Donetsk bölgesindeki bölgesel savcılık, aracın sabah saat 10'da bir hava bombasıyla vurulduğunu açıkladı. Açıklamada, "Şu an itibariyle, bu sabahki saldırıda ölü sayısı 30'a yükseldi. 18 kişi yaralandı" denildi ve tüm yerel toplu taşımanın askıya alındığı eklendi.