AnaManşet

Üç seçim, aynı sonuç; Belirsizlik, seçmenleri değişimden uzaklaştırdı

Bir hafta içinde Kanada, Avustralya ve Singapur'da genel seçimler yapıldı. Trump etkisinin daha da artırdığı küresel belirsizlik, geçim sıkıntısı, barınma sorunları yaşayan üç ülkenin seçmenlerinin tercihlerini etkiledi. İktidardaki partilerin seçimlerde yıpranmışlık durumunu niteleyen bir deyim olan "görevdeki iktidar laneti", bu kez işlemedi. Seçmenler değişim istemedi

Coğrafi olarak Türkiye'den çok uzakta olan ve sosyal, kültürel, ekonomik farklılıkları bulunan üç ülkede bir hafta içinde seçimler yaşandı. Yerel dinamikleri farklı olsa da seçmenler, konut krizinden, gelir dağılımından ve geçim sıkıntısından şikayetlerle sandığa gitti. ABD'de Trump'ın yeniden göreve gelmesinin ardından artan belirsizliğin küresel etkilerini görmek açısından seçim sonuçları dikkat çekiciydi. Resmi olarak 2028 yılında seçim yapılacak olmasına rağmen muhalefetin erken seçim taleplerini yüksek sesle dile getirdiği Türkiye için de seçmen davranışlarını not düşmekte yarar var.

Kanada'da Carney etkisi ve d

Belirsizlik, Avustralya'da da etkili oldu

Bu hafta bir başka seçim ise Avustralya'da yaşandı. Seçim öncesi konut, hayat pahalılığı ve çevre konularında iktidara karşı şikayetler vardı. Bu nedenle, yaşam maliyeti endişeleri, özellikle sağlık hizmetleri ve kira fiyatları ile satın almadaki zorluklar, Kanada'daki beş haftalık seçim kampanyasına damga vurdu.

Anketlerde düşüş yaşayan mevcut Başbakan Anthony Albanese, seçimlere zayıf taraf olarak girdi ve "görevdeki iktidar laneti"nin bir sonraki kurbanı olmaya hazırlanıyordu. Bu terim, mücadele eden seçmenlerin tek bir dönemden sonra hükümetleri devirmesiyle sonuçlanan küresel eğilimi açıklamak için kullanılıyor. Özellikle konut krizi yaşanırken Başbakan Albanese'nin deniz manzaralı milyonlarca dolar değerinde yeni bir ev satın aldığının ortaya çıkması işini daha da zorlaştırdı.

üü

üü

 Singapur'da oyları dşt ama iktidar 'istikrar' mesajıyla kazandı

, Covid salgınıyla başa çıkma biçimlerine dair bir referandum olarak görülen 2020 seçimlerinde çoğunluğu kaybetmişti.