Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'a göre, Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesi halinde Avrupa, ekonomisine yönelik olası tehditlere hazırlıklı olmalı. Pazartesi günü CNN'den Richard Quest'e verdiği özel röportajda "Bay Trump'ın ABD başkanı olduğu o yıllara bakarsanız... tehditler olabilir ve Avrupalıların hazırlıklı olması gereken sorunlar olabilir. Potansiyel tarifelere, beklenmeyen sert kararlara hazırlanalım. Evimizde güçlü olalım." dedi.

Lagarde, ikinci bir Trump başkanlığının , büyük ölçüde ABD ile ticarete bağımlı olan Avrupa Birliği'nin 16 trilyon dolarlık ekonomisi için ne anlama gelebileceğine ağırlık veren son AB yetkilisi oldu.

ABD ile AB ilişkisi, Trump'ın ilk döneminde, özellikle Washington ile Brüksel arasındaki ticaret anlaşmazlığı nedeniyle gerginleşti. Bu anlaşmazlık, ABD'nin AB çeliği ve alüminyuma gümrük vergisi getirmesine yol açtı. AB, buna viski, motosiklet ve kot kumaşı da dahil olmak üzere 3 milyar dolar değerindeki ABD malına gümrük vergisi uygulayarak karşılık verdi.

Trump'ın mevcut Cumhuriyetçi önseçimlerdeki erken başarısının ardından Avrupalı ​​yetkililer onun gelecek yılın bu zamanlarında Oval Ofis'e geri dönebileceği ihtimaliyle karşı karşıyalar. Bu sonuç ABD ticaret politikasından Amerika'nın Ukrayna'ya mali desteğine kadar her şey için potansiyel sonuçlar doğuracak.  

ABD ile AB arasındaki mal ve hizmet ticareti 2022'de 1,3 trilyon dolara ulaştı

ABD, AB'nin en büyük doğrudan yabancı yatırım kaynağı. Resmi rakamlara göre , ABD ile AB arasındaki mal ve hizmet ticareti 2022'de 1,3 trilyon dolara ulaştı. Bu, onu dünyadaki en büyük ikili ticaret ve yatırım ilişkisi haline getirdi .

İsrail'in ABD ilişkisi Orta Doğu'da tahribatı artırıyor İsrail'in ABD ilişkisi Orta Doğu'da tahribatı artırıyor

Lagarde'ın bakış açısına göre, Avrupa'nın ikinci Trump dönemine hazırlanmanın en iyi yolu, malların, hizmetlerin, insanların ve sermayenin 27 ülkede serbest dolaşımını sağlayan tek pazarını güçlendirmek olacak.

Lagarde, bunun, küçük şirketlerin "yeniliği kolaylaştırmak ve teşvik etmek için" finansman sağlamasını kolaylaştırmak amacıyla AB'nin mali piyasalarını entegre etmek anlamına geleceğini söyledi. Ayrıca mesleki niteliklerin bloğun üye ülkeleri arasında eşit şekilde tanınması yönünde çağrıda bulundu. Lagarde, “Daha fazla ve gerçekten tek bir pazar olmanın faydası çok büyük ve bence bu yönde ilerlememiz gerekiyor. Bu arada, Avrupa tehdit altındayken böyle hareket ediyor” diye konuştu.

Trump'ın yeniden seçilme ihtimali Avrupa için "açık bir tehdit"

Lagarde, bu ayın başında Fransız TV kanalı France 2'ye verdiği röportajda, görevdeki ilk döneminde uygulanan politikalara bakılırsa, Trump'ın yeniden seçilme ihtimalinin Avrupa için "açık bir tehdit" olduğu yönündeki yorumlarının arkasında durdu.

O röportajda "Sadece gümrük tarifelerine bakmanız gerekiyor, sadece NATO'ya hizmet etme taahhüdüne bakmanız gerekiyor, sadece iklim değişikliğiyle mücadeleye bakmanız gerekiyor. Geçmişte sadece bu üç alanda Amerika'nın çıkarları Avrupa'nın çıkarlarıyla uyumlu değildi." ifadelerini kullanmıştı.

Editör: Ömür Ünver