New York Temyiz Mahkemesi eski Başkan Donald Trump'ın gelecek pazartesi görülecek 'sus payı davası'nın ertelenmesi için yaptığı üçüncü talebi de reddetti.

Çarşamba günü Temyiz Mahkemesi, Trump'ın önümüzdeki haftadan itibaren "mahkeme salonunda kendini savunmak" yerine kampanya gezisinde olması gerektiğini savunan eski başkanın avukatlarının talebini reddetti.

Trump'ın avukatları davanın süresiz olarak durdurulmasını talep ederken, duruşma hakiminin görevden alınmasını ve Cumhuriyetçi adayın savunmasını ciddi şekilde engellediğini ileri sürdükleri bazı duruşma öncesi kararlarının iptal edilmesini istemişti.

İsrail Askeri İstihbarat Direktörü'nden 7 Ekim istifası İsrail Askeri İstihbarat Direktörü'nden 7 Ekim istifası

Temyiz Mahkemesi'nin, Trump'ın erteleme taleplerine ilişkin acil duruşmaların yapıldığı üçüncü günün ardından verdiği karar, davanın ertelenmesi için defalarca girişimde bulunan Trump için bir başka kayıp oldu.

Bir eski başkan hakkında tarihte ilk defa ceza davası

Trump'ın 'sus payı' davası, yargılanması planlanan dört ceza iddianamesinden ilki ve eski bir başkanın ilk ceza davası olacak.

Trump, 2016 kampanyası sırasında hakkındaki olumsuz haberleri örtbas etmesine yardımcı olan eski avukatı Michael Cohen'e yapılan ödemelerin niteliğini gizlemek için şirketinin kayıtlarında tahrifat yapmakla suçlanıyor. Cohen'in faaliyetleri arasında porno oyuncusu Stormy Daniels'a yıllar önce Trump ile evlilik dışı cinsel ilişkiye girdiği iddialarını bastırmak için 130 bin dolar ödemek de yer alıyor.

Trump geçen yıl iş kayıtlarında tahrifat yapmakla suçlandığı 34 suçu kabul etmemişti. Daniels ile cinsel ilişkiye girdiğini inkar etmiş avukatları ise Cohen'e yapılan ödemelerin meşru yasal harcamalar olduğunu savunmuştu. 

Trump bu hafta iki kez temyiz mahkemesine davanın ertlenemesi için başvurmuş fakat her defasında ret yanıtı almıştı. 

Trump'ın avukatları eski başkanın görevde bulunduğu süre zarfında resmi eylemleri içerdiği iddia edilen kararlar için kovuşturmadan muaf olduğunu iddia ediyor. Avukatları 'sus payı' davasında bunu bir savunma olarak gündeme getirmedi, ancak Cohen hakkındaki sosyal medya paylaşımları da dahil olmak üzere bazı kanıtların Trump'ın başkan olduğu döneme ait olduğunu ve dokunulmazlık hakkı nedeniyle davadan çıkarılması gerektiğini savundu.

Yüksek Mahkeme bu konudaki itirazları 25 Nisan'da dinleyecek.

Editör: Ömür Ünver