İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bianet’in kadın-LGBTİ+ haberleri editörü Evrim Kepenek hakkında soruşturma başlattı. Savcılık, ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma (TCK 217/A)’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik (TCK 216)’ suçlamasıyla Kepenek’i ifadeye çağırdı.

Dün gece ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak’ suçlamasıyla gözaltına alınan T24 yazarı Tolga Şardan tutuklanmış, halktv.com.tr sorumlu yazı işleri müdürü Dinçer Gökçe de ifade işleminin ardından serbest bırakılmıştı.

Bugün de Kısa Dalga yazarı Cengiz Erdinç'in Ayvalık’taki evinden gözaltına alındı.  Edinilen bilgiye göre, Erdinç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki evinde gözaltına alındı. Erdinç'in, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısına ifade vermesi bekleniyor. Birgün'ün aktardığına göre; Erdinç’in cep telefonu ve bilgisayarına da el konuldu.

Bu arada, BirGün gazetesinden Uğur Şahin, İsmail Arı ve Uğur Koç hakkında da aynı suçlamayla soruşturma başlatıldı. Aynı zamanda AK Parti Milletvekili Asuman Erdoğan’ın da eşi olan Fatih Erdoğan, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Erdoğan, 28 Aralık 2022 tarihinde BirGün Muhabiri İsmail Arı imzasıyla “AKP’linin eşinden milyarlık vurgun!” başlığıyla ve 6 Ocak 2023 tarihinde BirGün Haber Müdürü Uğur Şahin imzasıyla "Erdoğanlar’ı üzecek karar: Yağmaya fren" başlığıyla yayımlanan haberler nedeniyle dava açılmasını talep etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise Erdoğan’ın şikâyetiyle birgun.net Yayın Koordinatörü Uğur Koç, Haber Müdürü Uğur Şahin ve BirGün Muhabiri İsmail Arı hakkında soruşturma başlattı.

"Bu aleni gazeteci düşmanlığı…"

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Şardan ve Gökçe'nin ardından Kısa Dalga yazarı ve gazeteci Cengiz Erdinç'in de gözaltına alınmasına ilişkin bir paylaşım yaptı. Son yaşanan gözaltıların 'gazeteci düşmanlığı' olduğunu söyleyen Bildirici'nin paylaşımı şu şekilde

"Tolga Şardan’ın tutuklanması, Dinçer Gökçe’nin gözaltına alınması derken bir gözaltı daha… Bu kez de meslektaşımız Cengiz Erdinç gözaltına alınmış. Bu aleni gazeteci düşmanlığı…Hukuksuzlukları yazan gazetecilere tahammülsüzlükleri had safhada. Artık daha pervasızlar…"

Kılıçdaroğlu: Bu düşmanlığın hiç kimseye bir faydası yok

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Dün Tolga Şardan ve Dinçer Gökçe, bugün Cengiz Erdinç… Belli ki Saray, kalemini satmayan gazetecilere savaş açmış. Bu düşmanlığın hiç kimseye bir faydası yok. Emin olun ekonominin, yargının, dolayısıyla devlet kurumlarının çürüyüşünü gizleyemeyeceksiniz! #GazetecilikSuçDeğildir " dedi.

"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu"

TCK'ya eklenen ve 3 yıla kadar hapis cezası öngören "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu nedir?

"Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi" olarak adlandırılan Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 13 Ekim'de TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştı. 

Türk Ceza Kanunu'nun "Kamu Barışına Karşı Suçlar" bölümüne yeni bir suç tipi ihdas edilerek, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu düzenlendi.

Buna göre,

Sel, yıldırım ve fırtınaya dikkat! Meteoroloji uyardı Sel, yıldırım ve fırtınaya dikkat! Meteoroloji uyardı

"Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Failin, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde söz konusu ceza yarı oranında artırılacak"

"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu nedeniyle verilen bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kararları temyiz edilebilecek.

Milli İstihbarat Teşkilatının faaliyetleri ve personeline yönelik suç teşkil eden içerikler katalog suçlar kapsamına alınacak"

CHP, Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la Türk Ceza Kanunu'na eklenen maddenin (217/A) iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Anayasa Mahkemesi söz konusu başvuruyu 8 Kasım Çarşamba günkü Genel Kurul gündeminde ele alacak.

Editör: Ömür Ünver