DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, söz konusu karara “Saray Türkiye halklarına karşı şu an savaş açıyor, bunu asla kabul etmiyoruz, halk direnmeye devam edecek” diyerek tepki gösterdi. Duruşma sonrası adliye önünde kararı protesto edenlere polis müdahalede bulundu.

Mahkeme heyeti, hükümle birlikte Akış'ın tutuklanmasına karar verdi.

İYİ Partili Türkoğlu'na 'uyarı' cezası! İYİ Partili Türkoğlu'na 'uyarı' cezası!

Yoğun polis ablukası nedeniyle salona girişleri engellenen avukatların ve milletvekillerin tepkiler sonucu salona girebildi. Akış, mahkemede yaptığı savunmada, “Ben bugüne kadar şerefimle, bu halkın tek kuruşuna dokunmadan görev yaptım. Neden 4 ay önce değil, neden 1 yıl önce değil, neden 4 yıl önce yapılmadı bu yargılama? Bu yargılamanın siyasi olduğunu biliyorum” dedi.

"Başım dik bir şekilde karşınızdayım"

Yerine kayyum atanan Hakkari Belediye Eş Başkanı Sıddık Akış savunmasına başladı. Gazeteci Ruşen Takva'nın duruşmadan aktardığına göre, Akış'ın ifadeleri şöyle:

“Dönemin savcısının, polisinin, hakiminin Fetöcü olduklarını, hazırladıkları dosyanın siyasi olduğunu bugün gündeme alınan dosyanın da siyasi olduğunu biliyorum. Benim başım dik, 53 yaşındayım bunca yıldır mücadele ediyorum mücadele etmeye devam edeceğim. Tüm yaşamımı bunların etrafında ördüm, bundan sonra da öyle yapacağım. Tutuklanmaktan, cezaevine girmekten korkmuyorum. Başım dik bir şekilde karşınızdayım. Yeniden iddianame hazırlanmasını talep ediyorum. Fetöcü bir savcının hazırladığı iddianame ile yargılanmak istemiyorum. Sizden tahliye ya da beraat talep etmiyorum. Sadece vicdanınıza bırakıyorum kararı. Ben bugüne kadar şerefimle, bu halkın tek kuruşuna dokunmadan görev yaptım. Neden 4 ay önce değil, neden 1 yıl önce değil, neden 4 yıl önce yapılmadı bu yargılama? Bu yargılamanın siyasi olduğunu biliyorum.”

Hakkari Belediye Eş Başkanı Kıyak da şu savunmayı yaptı:

“Benim kaçtığıma ilişkin haberlerin yapıldığını duydum, ben asla kaçma girişiminde bulunmadım. Ben yaptığım her şeyin arkasındayım, siyasi olarak ne yapmam gerekiyorsa onu yaptım. Karşınızda başı dik bir şekilde duruyorum. Ben barış dedim, kardeşlik dedim, adalet dedim, eşitlik dedim, özgürlük dedim. Halen diyorum.”

Editör: Ömür Ünver