Enflasyonun düşeceğine inanan hanehalkı sayısı azalıyor Enflasyonun düşeceğine inanan hanehalkı sayısı azalıyor

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, Afganistan'da çeşitli bölgelerde meydana gelen ani seller nedeniyle olağanüstü hal ilan etti ve kurtarma çalışmaları başlattı. 

Cuma günü meydana gelen sağanak yağmurlar, nehirlerin taşmasına sebep oldu. Sel suyu köyleri ve tarım alanlarını vurdu. İnsani yardım yetkilileri, ortada "ciddi bir insani acil durum olduğunu" belirtti. 

Yetkililer ve yardım kuruluşları, cumartesi günü enkazlarda ve hasarlı yapılarda kurtarma çalışmaları yürüttü. Bazı bölgelere erişim sağlanamadığı belirtildi. 

Sellerden en çok etkilenen bölgelerden birinin Bağlan'ın kuzeyi olduğu belirtildi. Dünya Gıda Programı'na göre sadece burada 311 kişi hayatını kaybederken 2 bin 11 ev yıkıldı ve 2 bin 800 ev hasar gördü. 

Öte yandan, ölü sayıları konusunda BM içinde ve hükümette anlaşmazlıklar olduğu görüldü. BM Uluslararası Göç Örgütü, Bağlan'daki ölü sayısını 218 olarak açıklarken İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, yaptığı açıklamada bölgede 131 ölü olduğunu belirtti. 

Sözcü Abdülmetin Kani, "Hala çok sayıda insan kayıp" dedi. Kani, Tahar'da 20 ve Bedahşan'da iki kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. 

Taliban hükümetinin sözcüsü Zebihullah Mücahid, "Yüzlerce vatandaşımız bu vahim seller karşısında hayatını kaybetti" dedi. Mücahid, selin yerleşim yerlerinde yaygın hasara sebep olduğunu ve ortada ciddi bir finansal hasar bulunduğunu ifade etti. 

Dışişleri'nden taziye açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, Afganistan'da meydana gelen sel felaketi hakkında bir taziye açıklaması yayımladı. 

Brezilyada bilanço ağırlaşıyor

Öte yandan Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde 29 Nisan'da şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinin bilançosu ağırlaşıyor.

Rio Grande do Sul Sivil Savunmasından yapılan açıklamada, hayatını kaybedenlerin sayısının 136'ya, yaralı sayısının 756'ya yükseldiği bildirildi. Ayrıca 339 bin 928 kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı, sel felaketinden toplam 1 milyon 951 bin 402 kişinin etkilendiği vurgulandı.

Kurtarma çalışmalarının 27 bin 589 personel, 4 bin 398 araç, 41 hava aracı ve 340 deniz taşıtı ile sürdüğü belirtildi.

Editör: Ömür Ünver