Rusya'da bugün sandıklar ilk olarak yerel saatle sabah 8'de ülkenin en doğusundaki Kamçatka Yarımadası'nda açıldı. Son sandık, pazar akşamı saat 8'de Kaliningrad'da kapanacak. Rusya'nın yasa dışı olarak ilhak ettiği Ukrayna bölgeleri Kırım, Herson, Zaporojye, Donetsk ve Luhansk'ta da sandıklar kuruldu. Moskova'nın seçimleri bu bölgedeki kontrolünü meşrulaştırmaya çalışmak için kullanacağı düşünülüyor. 

Kremlin, savaşın devam ettiği dönemde kurulan sandıklardan Putin'e rekor seviyede destek çıkacağını umuyor. 

Rusya Merkezi Seçim Komitesi, Putin'e karşı sadece Kremlin'e yakınlığıyla bilinen üç adayın pusulada yer almasına izin verdi. Nikolay Karitonov Komünist Partisi'nin, aşırı milliyetçi Leonid Slutski Liberal Demokrat Parti'nin, Vladislav Davankov da Yeni Halk Partisi'nin adayı olarak seçime girecek. Uzmanlar bu parti ve adayları "kontrollü muhalefet" olarak niteliyor. 

Merkezi Seçim Komitesi, savaş karşıtı adaylar Yekaterina Duntsova ve Boris Nadejdin'in topladığı imzaları kabul etmeyip seçime girmelerine izin vermemişti.

Pazar akşamı itibariyle Putin'in çok yüksek bir oy oranıyla Devlet Başkanı olarak 5. dönemini kazanması bekleniyor. 

"Birlik olmaya devam etmeli ve özgüvenli olmalıyız"

Putin, seçimlerden önce yaptığı son konuşmada halka seslenerek, "İkna oldum; ülkemizin geçirdiği zorlu dönemin farkındasınız, neredeyse her alanda karşı karşıya kaldığımız kompleks meydan okumaları görüyorsunuz" dedi.

Putin, "Bu meydan okumalara onurla karşılık vermeye devam etmek ve başarıyla onları aşmak için birlik olmaya devam etmeli ve özgüvenli olmalıyız" diye konuştu.

Ukrayna saldırılarında artış yaşanıyor

Öte yandan bu hafta Ukrayna, Rusya'nın sınır bölgelerine hava saldırılarını artırdı. Rusya Ulusal Muhafızları da perşembe günü Kursk'ta Ukrayna yanlısı milislerle çatıştıklarını ifade etti. 

Ukrayna sınırında bulunan Belgorod'un Valisi Vyaçeslav Gladkov, bu hafta en az üç ayrı saldırıda iki kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralılar olduğunu belirtti. 

Gladkov, "Ukrayna halkımızda panik, güvensizlik, öfke ve nefret yaratarak birliğimizi kırmak istiyor" dedi. 

Öte yandan Kiev yanlısı milisler de seçim öncesi Rusya sınırları içindeki faaliyetlerini artırdı. Üç "gönüllü" grup, Rus yetkililerden Belgorod ve Kursk'tan sivilleri tahliye etmelerini talep etti. 

Açlık sınırı asgari ücreti geride bıraktı Açlık sınırı asgari ücreti geride bıraktı

Rusya Ulusal Muhafızları, perşembe günü Kursk'un Tyotkino köyünün yakınlarında milis grupları püskürttüklerini iddia etti. Rusya, milis grupların kendi topraklarında ilerleyemediğini ifade etti.

Savunma Bakanlığı da Belgorod'da bir saldırının püskürtüldüğünü belirtti, ancak çatışmaların ne zaman meydana geldiğine dair bir açıklamada bulunmadı. 

Protesto önlemleri alındı

Moskova'da yetkililer, 3 günlük seçim sürecinde Putin karşıtı gösteri yapanlara suçlamalar yöneltileceğinin sinyallerini verdi.

Moskova Savcılık Ofisi, seçimin son günü olan 17 Mart'ta sandıklarda toplu protestolar yapılacağına dair internet paylaşımları gördüklerini, bu tür eylemler için izin alınmadığını belirtti. 

Savcılık, bu tür eylemlerin yasalar kapsamında cezalandırılabilir olduğunu bildirdi. 

Rus muhalif lider Aleksey Navalni, şubat ayındaki ölümünden önce destekçilerinden seçimin son günü saat öğle 12'de toplu olarak sandığa gidip Putin'e tepkilerini gösterme çağrısında bulunmuştu.

Editör: Ömür Ünver