ABD'de Kongre'ye sunulan rapora göre, görülen UFO'ların çoğu Dünya'daki sıradan nesnelerdi. Ancak ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri, araştırmalarının uzaylı ziyaretçiler hakkındaki yaygın inanışları ortadan kaldırmayacağını kabul etti.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

Yargı paketindeki 'Etki ajanlığı' düzenlemesi ne getiriyor? Yargı paketindeki 'Etki ajanlığı' düzenlemesi ne getiriyor?

"UAP ile ilgili konulara odaklanan televizyon programlarının, kitapların, filmlerin ve büyük miktardaki internet ve sosyal medya içeriğinin çoğalması, büyük olasılıkla bu konuyla ilgili kamuoyu konuşmasını etkilemiş ve nüfusun bazı kesimlerinde bu inançları güçlendirmiştir." 

BBC'nin aktardığı rapor, ABD hükümetinin UFO'ları (veya yetkililerin deyimiyle "tanımlanamayan anormal fenomenler"  incelemesine yönelik geniş çaplı kamu girişiminin bir parçası. Bu çabalar arasında NASA yetkilileriyle halka açık toplantılar ve Kongre'deki oturumlar da yer alıyor.

Kamuoyunu popüler kültür yönlendiriyor

Pentagon'un Tüm Alanlarda Anomali Çözüm Ofisi (AARO) tarafından yayınlanan raporda, kamuoyunun popüler kültür tarafından yönlendirildiği belirtildi.

Araştırmacılar, "özellikle kalıcı bir anlatının", hükümetin uzay aracını ve uzaylı kalıntılarını kurtardığı ve uzaylı araştırma faaliyetlerini gizli tutmak için komplo kurduğu yönünde olduğunu söyledi.

Bir Pentagon sözcüsü, yetkililerin rapora açık fikirli bir şekilde yaklaştıklarını ancak dünya dışı ziyaretçilere dair hiçbir kanıt bulamadıklarını vurguladı.

Tümgeneral Pat Ryder gazetecilere verdiği demeçte, "Tüm sınıflandırma seviyelerindeki tüm soruşturma çabaları, görülenlerin çoğunun sıradan nesneler ve olgular olduğu ve yanlış tanımlamanın sonucu olduğu sonucuna vardı." dedi.

2021 Gallup anketine göre Amerikalıların yüzde 40'ından biraz fazlası UFO'ların Dünya'yı ziyaret ettiğini düşünüyor; bu oran yalnızca iki yılda yüzde 33'ten fazla arttı.

AARO arşivleri ve gizli dosyaları inceledi ve 1945'e kadar uzanan tüm resmi hükümet soruşturmalarını inceledi.

Araştırmacılar, uzaylı uzay aracı hakkındaki söylentilerin izini sürdüler ve örneğin, UFO'larla ilgili 1961'de sızdırıldığı iddia edilen bir notun gerçek olmadığını ve UAP araştırma kuruluşu tarafından toplanan bir "uzaylı uzay aracı" örneğinin başka dünyaya ait bir malzemeden yapılmadığını, bunun yerine yapıldığını buldular. çoğunlukla magnezyum, çinko ve bizmuttan oluşur.

UFO spekülasyonlarına ilham kaynağı olan olaylar

Rapor, araştırmacıların 1950'li ve 60'lı yıllarda uzaylılarla ilgili raporlarında ani artışlara yol açtığına inandıkları yeni teknolojileri de listeliyor. Bunlar arasında yüksek irtifa balonları (bunlardan biri 1947'de Roswell, New Mexico yakınlarında düştüğünde UFO spekülasyonlarına ilham kaynağı olan) ve U-2 casus uçağı da vardı.

Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın değerlendirmesine göre o dönemde araştırılan UFO raporlarının yarısından fazlasının ABD keşif uçuşları olduğu belirlendi.

Bir dizi gizli araştırma projesi, dikey olarak kalkış ve iniş yapmak üzere tasarlanan Kanada VZ-9AV Avrocar avcı-bombardıman uçağı gibi, popüler hayal gücündeki uzaylı uzay aracı imajıyla eşleşen, dairesel veya tabak şeklinde görünen uçakların geliştirilmesini içeriyordu. 

Onlarca yıl boyunca ABD hükümeti bir dizi UAP araştırma programı yürüttü, ancak dünya dışı araştırmaların büyük bir kısmı gizli tutuldu.

Soğuk Savaş teknolojik gelişmeyi hızlandırmış olsa da raporda "Popüler kültürdeki UAP içeriğinin artık her zamankinden daha yaygın olduğu" belirtildi; bu, araştırmacıların ABD hükümetine olan güven eksikliğine ve uzaylılarla ilgili içeriğin çevrimiçi popülerliğine atfettiği bir eğilim olarak değerlendiriliyor.

Eski istihbarat görevlisinin ifadeleri

AARO'ya göre, ayda 50 ila 100 UFO görülme oranı devam ediyor ve hükümetin örtbas ettiğine dair spekülasyonlar devam ediyor.

2023'te eski istihbarat görevlisi David Grusch, bir kongre komitesi önünde ABD hükümetinin uzaylı cesetleri ve uzay aracı tuttuğuna inandığını ifade etti. Bay Grusch, açıklamalarını belgelere, kayıtlara ve meslektaşlarıyla yapılan görüşmelere dayandırdığını söyledi.

AARO daha sonraki bir tarihte daha yeni gözlemleri ve söylentileri inceleyen başka bir rapor yayınlama sözü verdi.

Editör: Ömür Ünver