Saldırı, sabahın erken saatlerinde, patlayıcı içeren bir aracın Afgan sınırı yakınındaki Hayber Pakhtunkhva vilayetindeki binaya çarpmasıyla gerçekleşti. Saldırının sorumluluğunu Pakistan Talibanına bağlı militan bir grup üstlendi. Yerleşke, Pakistan ordusu için bir ana kamp olarak kullanılıyordu.

Ordudan yapılan açıklamada, aracın çarpması öncesinde çok sayıda militanın Dera İsmail Han bölgesindeki yerleşkeye girmeye çalıştığı ancak başarısız olduğu belirtildi.

Açıklamada, grubun daha sonra patlayıcı yüklü bir kamyonu kullanarak yerleşkenin sınır duvarına çarptığı, ardından da binanın çökmesine neden olan bir intihar bombası saldırısının gerçekleştiği belirtildi.

Dera İsmail Han semtindeki yerleşkede depolanan mühimmatın da patlamış olabileceğinden endişe ediliyor. Bir yetkili, birçok kişinin uyurken öldüğünü söyledi.

Ordu, altı saldırganın öldürüldüğünü söyledi. Bölgede gece boyunca yapılan askeri operasyonlarda toplam 27 militanın öldürüldüğü belirtildi.

Bu yılın başlarında ortaya çıkan Tahreek-e-Cihad Pakistan (TJP), üyelerinin saldırıyı gerçekleştirdiğini söyledi.

Pakistan'daki militan grupların saldırıları, katı İslamcı militan grup Tehrik-i-Taliban Pakistan'ın (TTP) geçen yıl ateşkesten çekilmesinin ardından, özellikle Afganistan ile olan sınır bölgelerinde artıyor.

Uzmanlar, TTP'nin, grubun 2021'de komşu Afganistan'da iktidara dönmesinin ardından Afgan Talibanı tarafından cesaretlendirildiğini söylüyor.

İslamabad, isyancıların sınır ötesi bölgelerde faaliyet gösterdiğini iddia etti. Afganistan'daki Taliban bunu defalarca yalanladı.

2023'ün röntgeni çekildi... Avrupa'da aşırı hava olayları yaşandı 2023'ün röntgeni çekildi... Avrupa'da aşırı hava olayları yaşandı

TTP veya Pakistan Taliban grubu, yıllardır ülkenin silahlı kuvvetleri ve polisiyle savaşıyor. Grup, Afgan Taliban'ıyla aynı katı ideolojiyi paylaşıyor ancak ondan ayrı bir yapılanmaya sahip. Grup, Pakistan'ın kuzeybatısına kendi şeriat kanunu yorumunu dayatmak istiyor.

Ocak ayında Peşaver şehrinde bir camiye düzenlenen bombalı saldırıda en az 100 kişi hayatını kaybetti. Odönemde TTP saldırıyı gerçekleştirdiğini inkar etti, bunun yerine suçu ayrılıkçı bir grubun komutanına attı.

Editör: Ömür Ünver