Karaman'daki özel bir bakım merkezinde kalan yüzde 88 engelli E. C.'nin, ablasına kendisine tokat atıldığını söylemesiyle başlayan süreç, merkezde yaşanan şiddet iddialarını ortaya çıkardı. Aile tarafından yapılan şikâyet sonrası güvenlik kamerası kayıtları incelendi ve bazı bakıcıların özel gereksinimli bireylere tokat attığı, sürüklediği ve fiziksel müdahalede bulunduğu tespit edildi. Görüntülerin ortaya çıkması üzerine savcılık soruşturma başlattı. Şüpheli bakıcılar ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, bakım merkezinin faaliyetlerinin sürdüğü öğrenildi.

'Engelsiz Deniz Festivali' Darıca'da yapılacak
'Engelsiz Deniz Festivali' Darıca'da yapılacak
İçeriği Görüntüle

İki çocuk annesi öğretmen Müşerref Cengiz, babasının vefatının ardından yüzde 88 engelli kardeşi Enes C.'ye bakmakta güçlük çekince onu Kasım 2024'te özel yatılı bir bakım merkezine yerleştirdi. Ancak bir süre sonra görüntülü konuşmalarda kardeşinin korkulu bakışları ve "Beni tokatlıyorlar" sözleri üzerine kuşkuya kapıldı. Ardından telefonla bakım merkezine ulaşıp kardeşi ile görüşmek istediğinde "Uyuyor" yanıtı alması şüphelerini artırdı. Bakım merkezine ilişkin başka iddialar da duyması üzerine şüpheleri artan Cengiz, kardeşinin şiddet gördüğüne dair valiliğe şikâyette bulundu.

Şikâyet üzerine bakım merkezinin kameraları incelendi. Görüntülerde, bakım merkezinin uzun salonunda, çok sayıda koltuğun bulunduğu alana ait güvenlik kamerası kayıtlarında bakıcılar ile özel gereksinimli bireyler bir arada görünüyor. Ancak bazı anlarda kişilerin sürüklenerek kamera açısından çıktığı, bir süre sonra tekrar geri geldiği dikkat çekiyor. Bu anlarda özel gereksinimli bireyin bakıcıdan kaçmaya çalıştığı, hareketlerinden çekindiği net biçimde görülüyor. Tokat anları da kameraya yansıyor. Bakıcı, yanına oturduğu kişinin omzuna elini koyuyor. Rahatsız olan birey elini itmesine rağmen bakıcı elini tekrar koyuyor ve birkaç kez ensesine tokat atıyor. Rahatsızlığını belli eden kişi karşısındaki koltuğa geçtiğinde bakıcı yeniden yaklaşarak eli itilince bu kez tokat atacak şekilde elini kaldırıyor.

Yaptığı şikâyet ile özel bakım merkezindeki şiddetin ortaya çıkmasını sağlayan Müşerref Cengiz, kardeşi Enes'in yaşadıklarını Hürriyet'e anlattı. Müşerref Cengiz şunları söyledi:

"Enes konuşmakta zorlanır ama ne dediği anlaşılır. Sürekli dövüldüğünden bahsediyordu. Başta kendi öfke krizlerinden kaynaklanabileceğini düşündük ama kuzenimizden, bazı hastaların bağlanarak yemek yedirildiğini, hortumla yıkanıp üzerindeki kıyafetle kurutulduğunu duyunca şüphemiz katlandı. Valiliğe yazdım. İlk kontrollerde 'Darp yok' denildi ama sonra kamera kayıtları istendi. Görüntülerde üç bakıcının, aralarında Enes'in de olduğu beş engelliye tokat attığı, sürüklediği ve tacizde bulunduğu tespit edildi. En büyük endişem kamerasız alanlar. Koridorda bile tokat görüntüsü varsa, odalarda ve banyolarda neler yaşandı kimse bilmiyor. Müdür ise '24 saat kamera izleyemem' diyerek sorumluluğu üstlenmedi. Soruşturma sürüyor ama bakıcılar tutuksuz. Bu işin üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz."

Şiddet görüntülerinin ortaya çıkmasının ardından savcılık soruşturma başlattı. Şüpheliler, ifadelerinin ardından serbest bırakılırken bakımevinin faaliyetlerine halen devam ettiği öğrenildi.

Kaynak: İGF