Denizaşırı varlıkların boyutuna ilişkin son analizini yayınlayan Oxfam, servet vergisi çağrısını yineledi ve hükümetleri vergi boşluklarını kapatmaya çağırdı.
Fransız ekonomist Gabriel Zucman ve AB Vergi Gözlem Merkezi de dahil olmak üzere akademisyenlerin çalışmalarına dayanarak hazırlanan Oxfam analizinde, denizaşırı ülkelerde tutulan toplam servetin önemli ölçüde artarak 2023 yılında (tahminlerin mevcut olduğu son yıl) 13,25 trilyon dolara ulaştığını belirtti.
Vergi makamlarından gizlenen bu gizli varlıkların payı, 2016 yılında yargı bölgeleri arasında otomatik bilgi alışverişini sağlayan yeni bir sistemin devreye alınmasından bu yana önemli ölçüde düştü.
Ancak Oxfam, yaklaşık 3,55 trilyon doların hâlâ vergiden muaf olduğunu tahmin ediyor; bu da küresel GSYİH'nin %3'ünden fazlasına denk geliyor. Daha önceki araştırmalardan elde edilen tahminler, bu servetin %80'inin veya 2,84 trilyon dolardan fazlasının muhtemelen en zengin %0,1'lik ailelerin elinde olduğunu gösteriyor.
Bu, bu küçük grubun, dünya nüfusunun en yoksul yarısının toplam servetine eşdeğer, vergilendirilmemiş varlıklara sahip olduğu anlamına geliyor.
Bu araştırma, vergi cennetlerinin iç işleyişini ortaya çıkaran Panama Belgeleri soruşturmasının yayınlanmasının 10. yıl dönümü anısına yayımlandı.
"Güç ve cezasızlıkla ilgili"
Oxfam'ın vergi sorumlusu Christian Hallum şunları söyledi:
"Bu sadece zekice muhasebe yöntemleriyle ilgili değil; güç ve cezasızlıkla ilgili. Milyonerler ve milyarderler trilyonlarca doları denizaşırı vergi cennetlerine sakladıklarında, kendilerini toplumun geri kalanını bağlayan yükümlülüklerin üstüne koyuyorlar."
Oxfam, küresel ölçekte kademeli bir servet vergisi çağrılarını harekete geçirmeyi amaçlayan küresel bir kampanyanın da parçası. Bu kampanya, BM'de vergi işbirliği çerçevesi üzerine yapılan müzakereleri de içeriyor. Ayrıca, küresel güneydeki ülkelerin, yargı bölgeleri arasında bilgi alışverişine olanak sağlayan sistem olan Ortak Raporlama Standardı'na (CRS) dahil edilmesini de talep ediyor.




