İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, ayrıntı veya zaman çizelgesi verilmeden "Refah'taki eylem planlarının onaylandığı" belirtildi. Açıklamada, ordunun "operasyonel taraf ve halkın tahliyesi için hazır olduğu" belirtildi.

Bu arada, İsrail ordusunun, dün gece Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde sivil ev ve binaları hedef alan saldırılarında en az 80 Filistinli öldürüldü, birçoğu da yaralandı.

Refah, İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü savaş sırasında kara saldırısına maruz kalmayan son büyük nüfus merkezi oldu.

Savaş sırasında İsrail'i destekleyen ABD Başkanı Joe Biden, inandırıcı sivil koruma planları olmadan İsrail'in Refah'ı işgalinin "kırmızı çizgi" olacağını söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken cuma günü Viyana'ya yaptığı ziyarette Washington'un Refah operasyonuna ilişkin herhangi bir plan görmediğini söyledi ancak sivillerin "zarar görmemesini" sağlamak için "açık ve uygulanabilir bir plan" istediğini yineledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ofisi, saldırı planıyla ilgili "yeni bir katliamla ve Gazze'deki Filistin halkının daha fazla yerinden edilmesiyle sonuçlanabilecek İsrail askeri saldırısı" konusunda derin endişelerini dile getirdi.

Açıklamada "Başkanlık, Filistin halkının zaten büyük acılarını daha da artırabilecek bu askeri saldırıyı önlemek için hem ABD yönetiminin hem de uluslararası toplumun hızlı müdahalesinin aciliyetinin altını çizdi," dendi.

Alman dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada "Refah'ta geniş çaplı bir saldırının haklı gösterilemeyeceğini" belirtti.

Resmi sosyal medya hesabından yapılan açıkladama "Bir milyondan fazla insan oraya sığındı ve gidecek hiçbir yeri yok. Ölümlerin sona ermesi ve rehinelerin serbest bırakılması için artık insani bir ateşkese ihtiyacımız var," ifadeleri yer aldı.

ABD dışında Fransa ve İngiltere gibi birçok ülkede İsrail'i Refah'a saldırmaması konusunda uyarmıştı.

İsrail saldırılarını sürdürdü

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail, Nusayrat Mülteci Kampı ve Gazze kenti başta olmak üzere Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine yönelik saldırılarını sürdürdü.

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde sivil ev ve binaları hedef alan saldırılarında en az 80 Filistinli öldürüldü, birçoğu da yaralandı.

İsrail ordusu Gazze kentindeki el-Cela Caddesi'nde bir evi bombaladı, birçok kişi enkaz altında kaldı.

İsrail güçleri, Gazze kentindeki Şifa Hastanesi yakınında yerinden edilmiş Filistinlilerin bulunduğu 7 katlı bir binayı hedef alarak yerle bir etmiş, onlarca kişi ölmüş ve enkaz altında kalmıştı.

Sivil savunma ekiplerinin, binanın enkazından 5 Filistinlinin cenazesini çıkardığı ve çalışmalarını sürdürdüğü belirtilmişti.

Ankara'da amblem oylaması! Kararı halk verecek! Ankara'da amblem oylaması! Kararı halk verecek!

Gazze kentinin Tuffah Mahallesi'nde bir evi hedef alan İsrail'in saldırısında en az 5 Filistinli yaşamını yitirmiş, birçoğu da yaralanmıştı. Kentin Nasr Mahallesi'nde de İsrail'in bir evi bombalaması sonucu birçok kişi hayatını kaybetmişti.

Gazze'deki hükümetin medya ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Nusayrat Mülteci Kampı'nda bir evi hedef alarak en az 36 Filistinliyi öldürdüğü duyurulmuştu.

Büyük insani felaket yaşanıyor

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana sivil yerleşim yerleri, hastane, okul ve yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı barınakları da hedef alan saldırılarını sürdürmesinin yanı sıra insani yardımların girişini engellemesi nedeniyle yaklaşık 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde büyük bir insani felaket yaşanıyor.

Editör: Ömür Ünver