İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'nin iki ülke lideri arasında bir zirve yapılması için baskı yaptığı bir dönemde, Mısır ile 35 milyar dolarlık bir doğalgaz anlaşması imzaladığını duyurdu.
Netanyahu televizyonda yaptığı açıklamada, anlaşmayı "İsrail tarihinin en büyük doğalgaz anlaşması" olarak nitelendirdi. Anlaşmanın değerinin 112 milyar şekel (yaklaşık 34,6 milyar dolar) olduğunu söyledi.
Anlaşma, Amerikan enerji şirketi Chevron'u da kapsıyor ve Mısır'a doğalgaz tedarikini öngörüyor.
Netanyahu, “Bu anlaşma, İsrail'in bölgesel bir enerji gücü olarak statüsünü büyük ölçüde güçlendiriyor ve bölgemizdeki istikrara katkıda bulunuyor. Diğer şirketleri de İsrail'in ekonomik sularında doğalgaz arama yatırımı yapmaya teşvik ediyor” dedi.
Konuyla ilgili bilgi sahibi bir İsrail kaynağına göre, İsrail anlaşmanın resmi onayını aylarca geciktirdi ve sonunda Trump yönetiminin baskısı altında geri adım attı.
Mısır hükümeti henüz konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmadı.
İsrail ve Mısır 1979'da tarihi bir barış anlaşması imzaladı, ancak iki ülkenin liderleri neredeyse on yıldır kamuoyu önünde bir araya gelmedi.





