Sığınma başvuruları değerlendirilen göçmenleri göndermek için Afrika ülkesi Ruanda ile anlaşma yapan İngiltere'den yeni bir açıklama geldi. Muhafazakar Partili Başbakan Boris Johnson, Ukraynalı sığınmacıları Ruanda'ya göndermeyeceklerini söyledi.

Kesinlikle böyle bir harekette bulunmayacaklarını belirten Johnson, rakamlara göre en az sığınmacı alan ülkelerden olan İngiltere'nin hem Ukraynalılara hem de diğer sığınmacılara en çok yardım eden ülke olduğunu ileri sürdü.
Halihazırda Ukraynalı sığınmacılara yardım etmek için her ikisi de üst limitsiz iki farklı program uyguladıklarını belirten Johnson, birinin İngiltere'de yaşayan Ukraynalıların akrabalarını getirmesi yoluyla ailelerin birleşmesi olduğunu, Rusya'nın operasyonu öncesi ülkelerinde 20-30 bin Ukraynalının yaşadığını, bunların yakın-uzak akrabalarına getirmelerine izin verdiklerini söyledi.
Ukraynalılar İçin Evler adındaki diğer sponsorluk programının bireylerin ve örgütlerin Ukraynalıları almaya gönüllü evler bulmaya dayanması bakımından daha zorlu olduğunu, hem sığınmacıların kimliklerini hem de doğru eve yerleştiklerini kontrol etmek gerektiğini aktaran Johnson, Ukraynalı sığınmacıları Ruanda'ya gönderme olasılığıyla ilgili "Bu asla olmayacak bir şey" dedi.
Geçen ay açıklanan tartışmalı Ruanda planına göre İngiltere'ye yasa dışı yollardan girmiş muamelesi görüp sığınma başvurusunda bulunanlar, başvurularının işlem görmesi sürecinde Ruanda'ya gönderilecek.
Editör: Ömür Ünver