Leonardo da Vinci'nin 16. yüzyıldan kalma tablosu dünyanın en ünlü sanat eserlerinden biridir ve Paris'in merkezindeki Louvre'da sergileniyor. Louvre Müzesi, eserin koruyucu camın arkasında olduğunu ve hasar görmediğini söyledi.

Videoda "yiyecek karşı saldırısı" yazan tişörtler giyen iki kadın protestocunun sıvı fırlattığı görülüyor. Daha sonra tablonun önünde duran protestocuların, "Hangisi daha önemli? Sanat mı, sağlıklı ve sürdürülebilir gıda hakkı mı? Tarım sisteminiz hasta. Çiftçilerimiz çalışırken ölüyor" dediği duyuluyor.

Kılıçdaroğlu: Sayın Demirtaş demokrasi ve barış savunucusudur Kılıçdaroğlu: Sayın Demirtaş demokrasi ve barış savunucusudur

Gösterinin sorumluluğunu Riposte Alimentaire (Gıda Karşı Saldırısı) adlı bir grup üstlendi. X'e gönderilen açıklamada, protestonun "gıdanın genel sosyal güvenlik sistemine" entegre edilmesi çabalarının bir parçası olduğu belirtildi. Mevcut gıda modelinin "en güvencesiz olanları damgaladığını ve temel gıda hakkına saygı gösterilmediği" ifade edildi. Grup, vatandaşlara her ay yemekte kullanılmak üzere 150 Euro değerinde yemek kartı verilmesi çağrısında bulundu.

Louvre Müzesi ve Kültür Bakanı'ndan açıklama

Louvre, çevre hareketi olarak tanımladığı Riposte Alimentaire üyelerinin yerel saatle 10.00 sularında tablonun üzerine balkabağı çorbası sıktığını ve herhangi bir hasar olmadığını açıkladı. Eserin sergilendiği Salle des Etats'ın boşaltıldığı ve saat 11.30'da yeniden ziyarete açıldığı belirtilerek, "Müze şikayette bulunacaktır" denildi.

Fransa Kültür Bakanı Rachida Dati de X'te, "hiçbir gerekçenin" Mona Lisa'nın hedef alınmasını haklı çıkaramayacağını  vurgulayarak, "Mirasımız gibi [tablo] da gelecek nesillere ait" dedi.

Çiftçiler protesto gösterileri yapıyor

Fransa'nın başkentinde son günlerde artan yakıt fiyatlarına son verilmesi ve düzenlemelerin basitleştirilmesi çağrısında bulunan çiftçilerin protestoları sürüyor. Cuma günü Paris'in ana yolları kapatılmıştı.

Tablo yıllardır emniyet camıyla korunuyor

Mona Lisa, 1950'li yılların başından bu yana bir ziyaretçinin üzerine asit dökmesi sonucu hasar gördüğünden beri emniyet camının arkasında duruyor. Müze, 2019 yılında tabloyu korumak için daha şeffaf bir kurşun geçirmez cam yerleştirdiğini bildirdi.

Editör: Ömür Ünver