Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sakarya mitingine katılan bazı kişilerin açtığı "İsrail ile ticaret utancı sonlandırılsın" pankartı apar topar kaldırıldı. Türkiye ile İsrail'in ticari ilişkilerinin sürmesi olumsuz tepkilere neden olurken, muhalefet ve sivil toplum kuruluşları tarafından İsrail ile ticaretin durdurulması yönünde çağrılar yapılmıştı.

Erdoğan, yerel seçimler için Sakarya’da miting düzenledi.  Birkaç yurttaş cumhurbaşkanı mitingde konuşmaya başlayınca ‘İsrail ile ticaret utancı sonlandırılsın’ yazan bir pankart açtı. Daha sonra pankartı açanların yanına gelen ve polis olduğu tahmin edilen bazı kişiler pankartı kaldırdı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verileri

Öte yandan, Karar gazetesinde yer alan habere göre Filistinlileri aylardır açlıktan ölümle yüz yüze bırakan İsrail’in toplam meyve sebze ihtiyacının yüzde 55’inin, Türkiye ve Ürdün’den sağlandığı iddia edilmişti.

Yerlikaya: Taksim Meydanı, toplantı ve gösteri yürüyüşü için uygun değildir Yerlikaya: Taksim Meydanı, toplantı ve gösteri yürüyüşü için uygun değildir

İsrail'in Tel Aviv limanlarına giden gemilerin taşıdığı gıdanın içeriğini ise Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verileri ortaya koydu. Buna göre Türkiye’den İsrail’e kuru meyve ve mamulleri ihracatı ocak 2023’te 2.3 milyon dolar seviyesindeyken geçen ay 3.8 milyon dolara çıktı. Zeytin ve zeytinyağı ihracatında yüzde 100’lük artış yaşandı. Toplam gıda ihracatı geçen ay 41 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocakta 21 milyon dolarlık da bakliyat sevk edildi.

Karar Israil

İsrail Tarım Bakanlığı’nın açıklamalarına göre, İsrail’in meyve ve sebze ihtiyacının büyük bir kısmı, bu dönemde Ürdün ve Türkiye’den karşılanmış. Özellikle bu iki ülke, İsrail’e yapılan toplam sebze ve meyve ihracatının yarısından fazlasını oluşturuyor. Son dönemlerde Türkiye’den İsrail’e yapılan ihracatın, sadece tarım ürünleriyle sınırlı kalmadığı; çelik, jet yakıtı ve silah malzemeleri gibi çeşitli ürünlerin de gönderildiği kamuoyuna yansımıştı.

Editör: Ömür Ünver