MEZE (Küçük Tabaklar)
Meze denilince akla ilk gelen, alkollü, özellikle de rakı ile tüketilen yiyecekler olur. Meze kültürünün gelişmesiyle birlikte meze, sadece içkinin yanında atıştırmalık değil, bir yemek kültürü olarak da mutfaklardaki yerini bulmuştur.
Akdeniz-Ege mezelerinin lezzetli ve harika dünyasına hoş geldiniz!
Bir yemeğin eğlenceli bir deneyime dönüşmesini sağlayan yiyeceklerden keyif almanızın yolu mutfaktan geçer. Akdeniz ve Ege’de mezenin sofralarda yer alması ise yaşamın bir yolculuğudur. Meze; aile ve arkadaşların bir araya gelip bir ya da iki saat sürecek zaman diliminde sosyalleşerek çeşitli nefis yemeklerin tadını çıkarmalarıdır. Küçük miktarlarda servis yapılan meze, çerez olarak günün her saatinde zevkle ve rahatlatıcı olarak yavaş tüketilir. Meze tabakları yavaş bir öğle yemeği ya da akşam yemeğinde veya günün her saatinde tüketilebilir. Mezeyi yavaş tüketmek meze sofralarında ayrıca da bir gelenektir.
Meze mi yemeğe eşlik eder, yemek mi mezeye?
Meze mi yemeğe eşlik eder, yemek mi mezeye eşlik eder? Yemek öncesi meze mideye şifa olduğu kadar, bunun yanı sıra mideye girecek olan ilk tadımlıktır. Bir kural olarak bu lezzetli küçük tabaklar, genellikle damağı uyarmak için ana yemek öncesi tüketilir ve takip eden ana yemek için iştah açıcı görevi üstlenir.
Meze tabağı bir vejetaryen yemeklerden oluşabilir. Beyaz peynir, zeytin, ançüez, dilimlenmiş salatalık, domates veya deniz ürünlerinden kalamar, sarımsaklı karides, ahtapot, et, börek çeşitleri, dolmalar, sarmalar, kebap, pizza gibi yiyeceklere de eşlik edebilir.
Meze tabağı soğuk veya sıcak servis edilir. Tuzlu, baharatlı veya acı olabilir. Seçim ise küçük tabaklardır. (Seçiminiz ister acı, ister baharatlı olsun sonuçta lezzet küçük tabaklarda yer alıyor.)
Yanındaki içecek gerçekte önemli değildir
"Tat" ve "zevk" anlamına gelen farsça "maza"’ kelimesinden üretildiği düşünülen meze, karın doyurmak için değil aynı zamanda çay, meşrubat, ayran, su, şarap, rakı hatta kahve ile de tüketilebilir. Mezenin yanında hangi içeceğin bulunuyor olması gerçekte önemli değildir. Bir fincan kahve sipariş verip yanına küçük bir tabak meze olarak tatlı almanız hiç de fena fikir olmayacaktır.
Soğuk mezeler sohbetle tüketilir, ardından servis edilen sıcak mezeler ise sindirmeye ve doyurmaya yardımcı olur. Mezelere eşlik edecek yemeklerse yöreden yöreye farklılık gösterebilir. Marmara ve Ege’de balık tercih edilirken, Doğu’da ise kebaplar sofradaki yerini alır. Mezeler mi ana yemeğe yoksa ana yemekler mi mezelere eşlik ettiğini ayırt etmek zordur. Aynı zamanda mezeyle sindirim daha kolay çünkü mezelerin çoğunun zeytinyağı ile pişirilmesinden mide mukozasını sarması koruyucu etki sağladığı gibi sindirimi de kolaylaştırıyor.
Sofralarda yerini alan mezelerle iyiliğe, güzelliğe, sohbete ve sağlığa hep beraber merhaba…
Bay Nihat – Cunda Adası
[caption id="attachment_26965" align="alignnone" width="1000"]

Safran soslu aquadis[/caption]
Bay Nihat Cunda Adası’ında sahildeki balık ve deniz ürünleri restoranlarının en ünlüsüdür. Taze balıkları, lezzetli meze ve sıcak mezeleri, servisi, güler yüzlü hizmeti ile kazandığı ünün boşuna olmadığını anlıyoruz. Saymakla bitmeyen soğuk ve sıcak meze çeşitleri 100’ün üzerinde yer almaktadır. 60’ın üzerinde soğuk meze, 45’in üzerinde olan sıcak mezelerin yanı sıra Savaş İrlan’ın sunduğu lezzetler arasında kılıçbalığı pastırma, karidesli akkız, ot mücver, safran soslu sübye ve aquadis favori lezzetler arasında yer almaktadır.
Chezmelo – Ayvalık
[caption id="attachment_26967" align="alignnone" width="516"]

Cheesecake[/caption]
Balıkesir Ayvalık bölgesinde Küçükköy (Yeniçarahori) Boşnak Köyü'nde konumlanan Chezmelo Taş Konak ve Restoran olarak hizmet vermektedir. Ayrıca 1861’lı yılların mimarisini işletmesinde günümüze taşımaktadır. Bizzat Meltem Ceylan hanımın mutfakta yarattığı lezzetler arasında muhteşem cheesecake, Diyarbakır dolması, Boşnak böreği, zeytinyağlı enginar ve portakallı pırasa, karidesli çıtır mantı midelerimizde lezzet şöleni yaratmaktadır.
Deniz Restoran – Alsancak, İzmir
[caption id="attachment_26979" align="alignnone" width="1000"]

Közlenmiş patlıcan ezme[/caption]
İzmir’in kalbi ve bir klasik olan Deniz Restoran 1981’den itibaren 30’un üzerinde soğuk meze ve 25 çeşit sıcak meze itibaren hizmet vermektedir. Meze ve balık çeşitleriyle ve manzarasıyla misafirlerinin uğrak yeridir. Levrek marine, deniz börülcesi, fava, ıstakoz söğüş, közlenmiş patlıcan ezme, balık içli köfte oldukça keyifli lezzetler arasında yer almaktadır.
Ferdi Baba – Çeşme
[caption id="attachment_26969" align="alignnone" width="1000"]

Şevket-i Bostanlı Yoğurtlu kebap[/caption]
Deniz’in kenarında ve iki tarafı denizle çevrili olan Ferdi Baba 25 çeşit soğuk meze, 30 çeşit sıcak mezesi ve mevsim balıkları arasında seçim yapmakta zorlanabilirsiniz. Çeşme Marina, Alaçatı Port ve Alaçatı Köyiçi’nde de şubeleri mevcuttur. Restoran’ın specialleri arasında pazı yaprağında levrek sarma, ferdi ezme, şevket-i bostanlı yoğurtlu kebap, fırın enginar ve deniz mahsullü okyanus börek tercihleriniz arasında yer alabilir.
Trilye Restoran – Ankara

Sürreyya Üzmez ve eşi Mahmure Üzmez tarafından işletilen Trilye Restoran sağlığın ve lezzetin ön planda olduğu yerli, taze ve doğal mevsimsel ürünlerle damakları şenlendiriyor. Trilye’nin menüsü, çıkardığı kitaplar, dergiler, gazete yazıları ve televizyon programları da bunun kanıtı adeta… Trilye Restoran’ın 40’ın üzerinde soğuk meze ve 45’in üzerinde sıcak mezesinin yanı sıra specialleri de saymakla bitmez. Avokadolu karides, pancarlı kısır, ıspanaklı rulo, sıcak humus, isli ahtapot ızgara yüzümüz güldüren lezzetler arasında yer alacaktır. Emin olun!!!
Camgöz – Ankara
[caption id="attachment_26973" align="alignnone" width="1000"]

Avokadolu karides[/caption]
Nene Hatun Caddesi üzerindeki Camgöz Balık Lokantası işini iyi yapmakla kalmıyor aynı zamanda yenilikçi yaklaşımıyla da damaklarda lezzet şöleni yaratıyor. Taze deniz ürünleri ve 42 çeşit soğuk meze, 34 çeşit sıcak mezeleriyle hizmet vermektedir. Deniz mahsullü erişte, köpoğlu, ızgara Girit kabak, tarçınlı barbunya pilaki, salata çeşitleri tek kelimeyle muhteşem lezzetler arasında…
Kumsal Restoran – Ankara
[caption id="attachment_26974" align="alignnone" width="640"]

Arnavut ciğeri[/caption]
Kızılay Sakarya’da uzun yıllar hizmet vermiş olan Kumsal Lokantası Nene Hatun Caddesi’nde de kalitesinden hiçbir zaman ödün vermeden hizmet vermektedir. Mezeleri, salataları, et ve balık ürünleri her daim taze ve mevsimine uygun şekilde yapılmaktadır. Arnavut ciğeri, atom, paçanga böreği, haydari, ezme lezzet yolculuğuna çıkabilirsiniz.
Giritli Restoran – İstanbul Ahırkapı
[caption id="attachment_26976" align="alignnone" width="818"]

Topik[/caption]
Gelenekten geleceğe çilingir sofrası mı arayanlardan mısınız? Giritli restoran İstanbul’un tarihi yarımadasında, Ahırkapı’da kent yaşamında benzersiz bir lezzet ve keyifli bir mekan olarak yer almaktadır. Giritli restoran restore edilmiş eski bir Sultanahmet evinde sağlıklı ve keyifli mezeleri ve taptaze balıklarıyla hizmet vermektedir. Giritli bir ailenin kızı olan Ayşe Şensılay restoranı kurmuş olup, bizzat mutfakta şefliği de kendisi yapmaktadır. Ermeni pilaki, Girit usulü zeytinli meze, topik, ege otları salatası, vişneli yaprak sarma favori lezzetler arasında yer almaktadır.
Mükellef Karaköy – İstanbul
[caption id="attachment_26977" align="alignnone" width="1000"]

Havuçlu tarator[/caption]
Tavandan zemine uzanan penceresinden görünen etkileyici manzarası ve Türk mutfağından lezzetleriyle bir çatı restoranı olan mükellef aynı zamanda ünlü şef Arda Türkmen tarafından işletilen ve tarafından özenle hazırlanan Mükellef’in en popüler listesinden merzane, asma yaprağında şaşlık, mükellef beğendi, yufkaya sarılı otlu kabak ve atom kokoreç şiddetle tavsiye ederim.
Eleos Restoran – İstanbul
[caption id="attachment_26978" align="alignnone" width="1000"]

Midyeli lahana sarma[/caption]
Taksim ve Yeşilköy’de şubeleri bulunan Eleos İstanbul’un gelenekselleşmiş Rum meyhane kültürünü ve Ege sofralarının eşsiz lezzet örnekleriyle hizmet vermektedir. Eleos’un menüsünde birbirinden lezzetli balık çeşitleri ve onlarca meze bulunuyor. Çerkez ezme, midyeli lahana sarma, dil kavurma, pilaki, uskumru marin ve topik seçenekleriniz arasında yer alabilir.
Editör: Ömür Ünver