Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın istifasının ardından Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, Erkan'la ilgili "görevden alınmıştır" ifadesi dikkat çekti. Erkan, açıklamasında "affını istediğini" bildirirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de "Hafize Gaye Erkan'ın şahsi kararı" ifadelerini kullanmıştı. Daha önce "görevden affını" talep eden eski Hazine ve Maliye Bakanları Berat Albayrak ve Lütfü Elvan ile ilgili Resmi Gazete'de yer alan kararlarda, "görevden affını isteyen ve af talebi kabul edilen" ifadeleri yer almıştı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre yayınlanan Hafize Gaye Erkan'ın görevinden affını istemesinin ardından Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan oldu.
Fatih Karahan, Hafize Gaye Erkan döneminde Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevinde bulunuyordu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı hesabından hemen açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yönetimindeki yeni dönemde Merkez Bankası Başkanlığına atanan, ilk kadın başkan Hafize Gaye Erkan, 7 ay 23 gün sonra istifa etti.  Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "affını" talep eden Erkan, istifa metninde, hakkında son dönem ortaya atılan iddialara ilişkin olarak "itibar suikastine uğradığını" ifade etti. Erkan, "Bu süreçten ailem ve dahası henüz bir buçuk yaşına bile girmemiş günahsız evladımın daha fazla etkilenmemesi için, sayın Cumhurbaşkanımızdan ilk günden beri şerefle yürüttüğüm görevimden affımı talep etmiş bulunuyorum" derken, istifa duyurusundan bir dakika sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı hesabından jet hızıyla açıklama geldi. Erkan’ın aldığı kararın şahsi olduğunu söyleyen Bakan Mehmet Şimşek, "Önerim doğrultusunda yeni atanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı ve ekibine başarılar diliyorum" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan istifa etti

1 Mayıs'ta Taksim gerilimi: Bayram mı, OHAL mi? 1 Mayıs'ta Taksim gerilimi: Bayram mı, OHAL mi?

Erkan'la ilgili "görevden alınmıştır" ifadesi dikkat çekti

Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, yeni Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan oldu. Kararda, "affını isteyen" Erkan'la ilgili "görevden alınmıştır" ifadesi dikkat çekti. Daha önce "görevden affını" talep eden eski Hazine ve Maliye Bakanları Berat Albayrak ve Lütfü Elvan ile ilgili Resmi Gazete'de yer alan kararlarda, "görevden affını isteyen ve af talebi kabul edilen" ifadeleri yer almıştı. 

Fatih Karahan'ın özgeçmişi

1982 yılında Eskişehir’de doğan Fatih Karahan, 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi Matematik ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden mezun oldu. 2012 yılında Pennsylvania Üniversitesi’nde Ekonomi alanında yüksek lisans ve doktorasını tamamladı.

Çalışma hayatına 2012 yılında New York Merkez Bankası’nda ekonomist olarak başlayan Karahan, 2022 yılına kadar anılan kurumda İşgücü ve Ürün Piyasası Çalışmaları Başkanı ve para politikası danışmanı olarak görev yaptı. 

Columbia Üniversitesi ve New York Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak da görev yapan Karahan, 2022’de Amazon’da kıdemli ekonomist olarak çalışmaya başladı. Karahan, Kasım 2022’de Amazon’da Başekonomist görevine atandı.

Karahan, 28 Temmuz 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atanmıştır.

Karahan, 28 Temmuz 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı’na atandı. Hafize Gaye Erkan'ın 2 Şubat tarihli istifasının hemen ardından, 3 Şubat tarihli Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararla Merkez Bankası Başkanı olarak atandı.

Kaynak: