İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kasabasına yaşayan Filistinlilere kentten ayrılmaları yönünde yeni bir uyarıda bulundu. İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ndeki harekâtını güneye doğru ilerletmesi bekleniyor. 

Ordunun Han Yunus'un üzerine havadan bıraktığı broşürlerle halka sığınaklara gitmesini söyleyerek bir askeri operasyon sinyali daha verdi. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yardımcısı Mark Regev, MSNBC'ye yaptığı açıklamada, "İnsanlardan yer değiştirmelerini istiyoruz. Birçoğu için bunun kolay olmadığını biliyorum ama sivillerin çapraz ateş altında kalmasını istemiyoruz" dedi. 

Regev, İsrail birliklerinin Hamas militanlarını yeraltı tünellerinden ve sığınaklarından çıkarmak için şehre ilerlemek zorunda kalacağını ancak batıdaki daha az yapılaşmış bölgelerde böyle bir "muazzam altyapı" bulunmadığını söyledi. Bölgedeki insanları kastederek, "Batıya hareket etmeleri halinde bir daha hareket etmek zorunda kalmayacaklarından eminim" dedi.

Regev, batı bölgelerinin Mısır ile Refah sınır kapısına daha yakın olması nedeniyle insani yardımın "mümkün olan en kısa sürede" getirilebileceğini iddia etti. 

İsrail, savaşın ilk haftalarında kuzeydeki operasyonları nedeniyle yüz binlerce Filistinliyi güneye geçmeye zorlamıştı. 400 bin nüfusu olan Han Yunus'ta, kuzeyden kente göçenlerle birlikte yeniden yer değiştirmek zorunda olmanın vahim insani krizlere neden olacağı değerlendiriliyor.

2023'ün röntgeni çekildi... Avrupa'da aşırı hava olayları yaşandı 2023'ün röntgeni çekildi... Avrupa'da aşırı hava olayları yaşandı

Han Yunus'ta saldırılar

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre; İsrail uçakları, Han Yunus'ta sivillerin bulunduğu binalara arka arkaya çok sayıda saldırı düzenledi. Saldırıda çoğu çocuk 26 Filistinli öldü, onlarca kişi de yaralandı. 

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre; sivil savunma ekipleri de basına, bombalanan binalarda çok kişinin cansız bedeninin çıkarıldığını arama kurtarma çalışmalarının da şu ana kadar devam ettiği bilgisini paylaştı.

Editör: Ömür Ünver