NTV yorumcusu Kemal Öztürk'ün 1 Eylül Salı günü gözaltına alınarak SEGBİS üzerinden "ifadesi alınmak üzere" hazır edilmesi amacıyla İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına talimat gönderildi.
Savcılık kaynakları, Öztürk'ün ifadesinin Samandağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından SEGBİS aracılığıyla alınacağını doğruladı.
Gözaltı kararı sonrası X hesabından açıklama yapan Öztürk, "Yetkilerden gelecek resmi tebligatı alınca durumu daha net açıklayabileceğim. Doğrusu ben de şaşkınlık içindeyim" dedi. İkinci açıklamasında, "Emniyet birimleri resmi tebligatı yaptılar. Basına gönderilen bilgilerde yazıldığı gibi Samandağ Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine İstanbul’da Cumhuriyet Başsavcılığına ifade vermem isteniyor. Bir gözaltı işlemi yapılmadı. Yargının talebine uyarak gidip ifademi vereceğim. Daha sonra kamuoyuna tekrar açıklama yapacağım. İlgi gösteren herkese teşekkür ederim." dedi.
RTÜK Üyesi Taşcı, Öztürk'ün söylemlerini incelemesini istedi
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi İlhan Taşcı da NTV'de 27 Ağustos'ta yayımlanan Yakın Plan programında gazeteci ve yazar Kemal Öztürk'ün Nusayrilere yönelik sözlerinin suç unsuru taşıdığı gerekçesiyle kurul başkanlığına başvurdu ve inceleme talep etti.
Tartışma nasıl başladı?
Gazeteci ve yazar Kemal Öztürk ile ilgili tartışma, Öztürk'ün 27 Ağustos 2026'da NTV canlı yayınında Suriye'deki gelişmeleri değerlendirirken Arap Alevileri (Nusayriler) hakkında kullandığı ifadeler nedeniyle başladı.
Öztürk, Suriye'de Beşar Esad yönetimi döneminde İdlib, Afrin ve Halep kırsalında yaşananları ve Sednaya Hapishanesi'ndeki hak ihlallerini anlatırken, bölgedeki anlatımlara atıfta bulunarak şu ifadeleri kullandı:
"Afrin'de, İdlib'de, Halep kırsallarında öylesine korkunç ifadeler dinledim ki kurşuna dizmeden çocuk ölümüne kadar...Bu Nusayrilerin hepsini katletseler yeridir diyesiniz geliyor ama bakın intikam almadılar, o toplu infazları yapmadılar."
Öztürk ayrıca cezaevindeki süreçten bahsederken "Orada çalışmış çöpçüyü bile assalar, kurşuna dizseler yeridir dersiniz" diye konuştu.
Bu sözler, tüm bir inanç toplumunu hedef gösterdiği ve "katliam çağrısı" niteliği taşıdığı gerekçesiyle sosyal medyada ve kamuoyunda tepki çekti.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Öztürk'ün ifadelerini, "soykırım arzusu taşıyan bir ırkçılık" olarak nitelendirdi ve bu zihniyeti kınadıklarını belirterek savcıları derhal soruşturma açmaya çağırdı.
Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay da Arap Alevi toplumunun açıkça hedef alındığını belirterek nefret söylemini kınadığını söyledi.
Alevi kurumları ve Türk Alevi Ocakları gibi sivil oluşumlar, Öztürk'ün açıklamalarının Arap Alevileri hedef alan tehlikeli bir nefret dili olduğunu belirterek sert tepki gösterdi ve bu tür söylemlerin kabul edilemez olduğunu vurguladı.
"İfadelerim çarpıtıldı"
Tepkilerin ardından açıklama yapan Kemal Öztürk ise NTV'de katıldığı programda yaptığı değerlendirmelerin bazı çevrelerce "çarpıtıldığını" belirterek kendisine yönelik bir karalama kampanyası başlatıldığını söyledi.
Kemal Öztürk, sözlerinin bağlamından koparıldığını ve Arap Alevilerine yönelik "hepsinin kurşuna dizilmesini istediği" yönündeki iddianın gerçeği yansıtmadığını belirtti.
İç savaş ve sonrasındaki süreçte farklı toplulukların bir arada yaşamasını savunduğunu vurgulayan Öztürk, Sednaya Hapishanesi'nde ve Suriye kırsalında dinlediği ağır insan hakları ihlallerine ilişkin anlatımların yarattığı duyguyu aktardığını ifade etti.
Bazı çevrelerin sözlerini kasıtlı biçimde çarpıttığını belirten Öztürk, açıklamalarının Alevi toplumunu hedef almadığını ve bir arada yaşamı savunan herkesin yanında olduğunu söyledi.
DEM Parti'nin açıklamalarını da eleştiren Öztürk, "Terörsüz Türkiye" sürecini desteklediğini ve etnik ya da inanç temelli ayrımcılığa karşı olduğunu vurguladı.
Öztürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İletişim Danışmanlığı ve dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın basın danışmanlığı görevlerini yürüttü. 2011-2014 yılları arasında Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak görev yaptı. Anadolu Ajansı'ndan ayrıldıktan sonra Yeni Şafak ve Habertürk'te köşe yazarlığı yapan Kemal Öztürk, NTV televizyonunda siyaset yorumculuğu yapıyor ve çeşitli platformlarda köşe yazıları yazıyor.




