Koronavirüs salgını döneminde uygulanan sokağa çıkma yasakları ve karantina tedbirleri döneminde başlayan ikili ilişkiler, sosyal hayatın normale dönmesi ardından ayrılık noktasına geldi.

İngiltere’nin Brighton kentinde yaşayan 31 yaşındaki Jessica Haymen, erkek arkadaşıyla 2020 yılında çöpçatan uygulaması Tinder üzerinden tanışmıştı. Haymen, “Parklarda uzun yürüyüşlere çıkıyor, saatlerce konuşuyor ve birbirimizi tanıyorduk,” diyor. “Birlikte zaman geçirmek çok güzeldi. Sanki Grease gibi yaz aşkı hikayelerinin anlatıldığı bir filmdeydik.”

Sosyal hayat stres oluşturdu

Jessica Haymen ve sevgilisi, ilk görüşmelerinden yalnızca iki hafta sonra ilişkilerini resmen duyurma kararı aldılar. Aylarca bisiklet kiralayıp, dağlarda yürüyüşlere çıktılar, “çocuklar gibi” eğlendikleri, konuştukları, birbirlerini keşfettikleri zamanlar geçirdiler. Ancak karantina koşulları bitip sokağa çıkma yasakları kalkınca, aşk ilişkileri de şekil değiştirdi, gerçek hayatın ortaya koyduğu beklentiler üzerlerinde stres oluşturmaya başladı. Haymen, karantina koşullarının kalkmasının ardından ilişkisini götürmekte zorlandığını söyleyen çok sayıdaki kişiden biri. Klinik psikolog ve ilişki danışmanı Jessica Griffin, pandemi döneminde tanışan çiftlerin uzun süre kendi kendilerine kalabildiklerini, dış dünyanın etkisinden uzak, korunaklı, teke tek zaman geçirmelerinin mümkün olduğunu söylüyor. Chicago’da yaşayan 36 yaşındaki Jennifer Klesman, Eylül 2020’de Bumble’da biriyle tanıştığında arkadaşlarından karantina ilişkilerinin hızlı ilerlediğini duyduğunu, partneriyle bu nedenle haftada 2-3 kez buluştuklarını, FaceTime ya da Zoom üzerinden arkadaşlarıyla görüştüklerini, birlikte bilgisayar oyunları oynadıklarını anlatıyor. Ancak Klesman’ın ilişkisi yasaklar kalkınca farklı bir boyut alıyor. Klesman “Müthiş bir hızla sosyal hayatımız sıfırdan 100’e taşındı ve bu bize çok zor geldi,” diyor. Klinik psikolog Jessica Griffin, bunun karantina ilişkilerinde sıklıkla rastlanan bir durum olduğunu söylüyor. Pandemi sırasında ilişkilerini hızla ilerleten çiftlerin hayat normale dönünce birbirlerini sandıkları kadar iyi tanımadıklarını anladıklarını söyleyen Griffin, “Yasaklar kalktıkça ilişki danışmanları giderek daha çok çiftin normal hayata uyum sağlamakta beklediklerinden daha çok zorlandıklarına dair hikayeler duyuyorlar,” diyor. Çöpçatan uygulaması Hily’de araştırmacı olarak çalışan ilişki danışmanı psikolog Marisa T Cohen de karantina dönemi bitince önceliklerin ve ihtiyaçların değiştiğini, buna bağlı olarak da çiftlerin birbirlerinden beklentilerinin de farklılaştığını söylüyor. Cohen, “Bazı çiftler birbirlerine dönerek, birlikte bu zorlukların üstesinden gelmeye çalışıyor, diğerleri için ise ilişkiler çetrefilli bir hal alıyor. İnsanlar yeniden bürolarına dönmeye ya da sosyalleşmeye başlayınca yeni bir kaygı ve stres kaynağıyla karşı karşıya kaldılar. Bu bireyleri tek tek etkilediği gibi, çiftlerin birbirlerini nasıl desteklediklerini de belirliyor ve birlikte olmaya devam edip edemeyeceklerini tayin ediyor,” diye konuşuyor.
Editör: Ömür Ünver