Diyarbakır Barosu'nun eski Başkanı insan hakları savunucusu Tahir Elçi'nin öldürülmesinin üzerinden altı yıl geçti. Elçi, 28 Kasım 2015'te Sur ilçesinde yaptığı, "Bu kadim bölgede çatışma istemiyoruz" açıklamasının ardından bölgede çıkan çatışmada başına isabet eden mermiyle hayatını kaybetti. Büyük bir kalabalığın bulunduğu ortamda yaşanan cinayet aradan geçen süreye rağmen aydınlatılamadı. Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 14 Temmuz'da gerçekleşen son duruşmasında silinen görüntülerin TÜBİTAK tarafından inceleme yapılmasına karar verilerek, duruşma 12 Ocak 2022'ye ertelendi.

  1966 yılında Şırnak’ın Cizre İlçesinde doğan Tahir Elçi, ilk, orta ve lise öğrenimini Cizre’de tamamladı. Elçi, 1991 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1992 yılından itibaren Diyarbakır da serbest avukatlık yapan Elçi, daha sonraları ise 1998-2006 arası Diyarbakır Barosu’nda yönetici olarak görev yapmış ve Diyarbakır Barosu Başkanlığı yanı sıra Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyesiydi. Elçi, Almanya’da bulunan Avrupa Hukuku Akademisinde (ERA) uluslararası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi görmüş, bir çok ulusal ve uluslararası toplantı ve konferansa konuşmacı olarak yer almıştı. Elçi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu üyesi ve bir çok sivil toplum örgütünün kuruluşu ve çalışmalarında yer almıştı. Diyarbakır Barosu Başkanı da olan Elçi, 90’lı yıllardaki yargısız infaz, faili meçhul cinayetler, köy yakma davalarında mağdur avukatlığı yaparken, Diyarbakır ve bölgedeki hak ihlalleriyle ilgili de çalışmalarını sürdürüyordu. Tahir Elçi, 15 Ekim 2015 tarihinde CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sunduğu “Tarafsız Bölge” programındaki sözleri nedeniyle 20 Kasım günü Diyarbakır’da gözaltına alınarak İstanbul’a getirilmişti. Elçi, savcılığın tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etmesine karşın Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Cinayet hala aydınlatılamadı

Elçi, Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki tarihi Dört Ayaklı Minare'nin çatışmalarda tahrip edilmesine tepki amacıyla basın açıklaması yaparken, yakınlarda çıkan çatışma sırasında başına isabet eden bir mermiyle yaşamını yitirdi. Ölümü, aradan geçen 6 yılda aydınlatılamadı. Yıllarca şüphelisi olmayan soruşturma dosyası, Diyarbakır Barosu'nun İngiltere'de hazırlattığı rapor ile raftan indirildi. Raporda silah kullandığı tespit edilen üç polis ve  Elçi'nin bulunduğu sokağa giren bir PKK'lı hakkında dava açıldı.

Sonraki duruşma 12 Ocak 2022'de

Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 14 Temmuz 2021'de yapılan son duruşmasında, TÜBİTAK’a müzekkere yazılarak silinen kamera kayıtları üzerinde inceleme yapılmasına, katılan vekillerinin talep ettiği dijital kayıtların yurt dışında incelenmesine, olay anında görevli tüm polislerin isim listesinin istenmesine, görevli bazı polis memurlarının telefon kayıtlarının celbinin reddine, olayla ilgili İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişlerince düzenlenen raporun celbine, keşif talebinin daha sonra değerlendirilmesine hükmederek, bir sonraki duruşmanın 12 Ocak 2022'de görülmesine karar verdi.
Editör: Ömür Ünver