BM yetkilisi Lynn Hastings, ateşkesin sona ermesinden bu yana İsrail'in güneye doğru ilerlemesinin on binlerce insanı "yiyecek, su, barınak ve güvenlik bulma konusunda çaresizce giderek daha da sıkıştırılmış alanlara" ittiğini söyledi.

BM Filistin Toprakları İnsani Yardım Koordinatörü Lynn Hastings, "Gazze'de hiçbir yer güvenli değil ve gidecek hiçbir yer kalmadı. Mümkünse, insani yardım operasyonlarının yanıt veremeyebileceği daha da cehennemi bir senaryo ortaya çıkmak üzere" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz sekiz haftadır savaş nedeniyle pek çok Gazzeli zaten kuzeyden güneye kaçmıştı. BM, Gazze'deki 2,3 milyon insanın yaklaşık yüzde 80'inin yerinden edildiğini söylüyor.

BM, tahliye emri panik yarattı ve yolları kapattı 

Filistinli mültecilerden sorumlu BM dairesi başkanı Philippe Lazzarini de, İsrail'in insanların Han Yunus'tan Refah'a taşınmasına yönelik tahliye emrinin "panik, korku ve endişe yarattığını" söyledi.

UNRWA başkanı Philippe Lazzarini yaptığı açıklamada, İsrail askeri operasyonunun 350 binden fazla kişiye su sağlayan tuzdan arındırma tesisine erişimi engellemesi nedeniyle suya erişimin sınırlı olduğunu söyledi. Lazzarini ayrıca, 1.000'den fazla kişinin tedavi edildiği ve 17 bin yerinden edilmiş kişinin barındığı Güney Gazze'deki en büyük hastanenin, azalan malzeme ve personel nedeniyle yakında işlevinin durabileceği konusunda uyardı.

Lazzarini, en az 60 bin kişinin daha "zaten aşırı kalabalık olan UNRWA barınaklarına taşınmak zorunda kaldığını" vurgulayarak, "Tahliye emri insanları Gazze Şeridi'nin üçte birinden daha azına yoğunlaşmaya itiyor. Her şeye ihtiyaçları var: yiyeceğe, suya, barınağa ve çoğunlukla güvenliğe. Güneye giden yollar tıkalı" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu: Sayın Demirtaş demokrasi ve barış savunucusudur Kılıçdaroğlu: Sayın Demirtaş demokrasi ve barış savunucusudur

Ayrıca BM'nin binlerce çadırı olduğu ve Gazze'nin güneyinde mülteci kampı kurmayı planladığı yönündeki iddiaların da asılsız olduğunu kaydeden Lazzarini, "Defalarca söyledik. Tekrar söylüyoruz. Gazze'de ister güneyde, ister güneybatıda olsun, ister Refah'ta, ister tek taraflı sözde 'güvenli bölge' olsun hiçbir yer güvenli değil."

Lazzarini, çatışmaların yeniden başlamasının "insani operasyonu daha da boğduğunu", malzeme girişini engellediğini ve Gazze'ye yardım dağıtımını yavaşlattığını söyledi.

İsrail hükümetine, insani yardımın "koşulsuz, kesintisiz ve anlamlı" teslimatına izin vermek için Gazze ile İsrail arasındaki bir geçiş kapısını yeniden açması çağrısında bulunan Lazzarini, "Bunu yapmamak uluslararası insancıl hukuku ihlal eder" dedi.

Editör: Ömür Ünver