Gazze’deki savaşın sona ermesini talep eden göstericiler, Yunanistan’daki bir başka adaya gelen İsrail’e ait kruvaziyer gemisini protesto etti. Bu, Yunanistan'da son bir hafta içinde düzenlenen üçüncü benzer gösteri oldu.
Girit Adası’nın güneyindeki Agios Nikolaos limanında toplanan protestocular, dev bir Filistin bayrağı açarak “Özgür Filistin” sloganları attı.
Yerel medyadaki haberlere göre, bu sırada Crown Iris adlı kruvaziyer gemisinden inen turistler otobüslerle adadaki turlarına başladı.
Çevik kuvvet ekipleri, kalabalığın kruvaziyerin bulunduğu iskeleye yaklaşmasını engelledi. Göstericilerle polis arasında arbede çıktı. Yerel medyaya göre, polis kalabalığı dağıtmak için bir noktada biber gazı kullandı.
Dört kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Videolarda, elleri arkadan kelepçelenmiş bir adamın polisler tarafından götürüldüğü görüldü.
Benzer sahneler, bir gün önce Crown Iris’in Rodos Adası’nın doğusundaki bir limana yanaştığı sırada da yaşandı. Olayda çevik kuvvet ekipleriyle göstericiler arasında arbede yaşandı. Burada da göstericiler, Gazze’deki savaşın sona ermesini talep ediyordu.
O gösteride de kruvaziyer yolcuları adada turlara katıldı ancak şiddet yaşanmadı.
Filistin yanlısı gösterilerin ilki 22 Temmuz’da, Crown Iris’in Kiklad Adaları’ndan Siros’a yanaşması sırasında gerçekleşti.
Yaklaşık 150 kişilik grup “Soykırımı durdurun” ve “Cehennemde klima yok” yazılı pankartlar taşıdı. Bu son slogan, Gazze’deki Filistinlilerin içinde bulunduğu kötü yaşam koşullarına gönderme yapıyordu.
O gün, gemideki yaklaşık bin 700 yolcu adaya inmeden, kruvaziyer planlanandan erken ayrıldı. Gemiye sahip İsrail merkezli Mano Cruise şirketi, “Siros'taki durum göz önüne alınarak başka bir turistik noktaya gitme kararı alındığını” açıkladı.
Geçen haftaki olayın ardından İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa’ar, Yunan mevkidaşı George Gerapetritis’i telefonla arayarak durumu görüştü.