İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in ABD ve İsrail'in düzenlediği saldırılarda öldürülmesinin ardından Alireza Arafi yeni kalıcı lider seçilene kadar ülkenin yönetimini üstlenecek geçici liderlik konseyine atandı.
Bu konseyde Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve Yargı Erki Başkanı Gulamhüseyin Muhsini Ejei da yer alıyor.
Bölgede ise gerginlik devam ediyor.
İran devlet medyası 1 Mart sabahı Körfez ülkeleri ve Irak'ın kuzeyindeki ABD üslerinin vurulduğunu söyledi.
Suudia Arabistan'ın başkenti Riyad'da, Katar'ın başkenti Doha'da ve Bahreyn'in başkenti Manama ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin önemli ülkesi Dubai'de patlama sesleri duyulduğunu aktardı.
Umman medyası da bir limanın bombalandığını duyurdu.
İran gece saatlerinde de Dubai'de emirliğin uluslararası havalimanı dahil hedefleri vurdu.
Bahreyn'de devlet medyasının aktardığına göre ülkenin hava savunma sistemleri, İran'a ait yeni bir balistik füze ve insansız hava aracı dalgasını önledi ve imha etti.
Kuveyt devlet medyası da ülkenin hava savunma sistemlerinin Pazar sabahı hava saldırılarını püskürttüğünü duyurdu.
Katar'da ise devlet haber ajansı, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) hava savunma sistemleri tarafından engellenen bir insansız hava aracının Abu Dabi'deki bir binaya çarpması sonucu bir kadın ile çocuğunun yaralandığını bildirdi.
Katar Savunma Bakanlığı ajansa yaptığı açıklamada, savaş uçakları ve hava savunma sistemlerinin İran tarafından fırlatılan insansız hava araçları ve füzeleri başarıyla etkisiz hale getirdiğini söyledi.
İsrail ordusu sabah saatlerinde Tahran'da bombardımanın devam ettiğini açıkladı.
İran'ın resmi haber ajansı IRNA, Kızılay'a atıfta bulunduğu haberde başkent Tahran'ın son 24 saat içinde 60 saldırıya maruz kaldığını ve 57 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
İsrail, gece de devam eden saldırılarda İran'ın balistik füze stoklarını ve fırlatma noktalarını, ayrıca hava savunma sistemlerini hedef aldığını açıkladı.
İran Kızılayı'na göre İsrail ve ABD'nin 28 Şubat sabahı başlattığı saldırılarda ülke genelinde 200'den fazla kişi hayatını kaybetti.
İsrail ordusu İran'ın misilleme saldırılarında iki kişinin öldüğünü duyurdu.
Ordu sözcüsü Effie Defrin basın toplantısında hava savunma sistemlerinin kapsamlı operasyonlarına rağmen tamamen kusursuz olmadığını söyledi.
Defrin, İsrail ordusunun İran'ın savunma sistemine "ağır hasar verdiğini" belirterek, İsrail'in saldırılarını sürdürmek için ABD ordusuyla birlikte çalıştığını söyledi.
İsrail Sağlık Bakanlığı saldırıların başlangıcından bu yana 456 kişinin hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Bunlardan 86'sının hâlâ hastanede olduğu ve yoğun bakımda tedavi gördüğü bildirildi.
Netanyahu: Terör rejimini devirmek için milyonlarca insanla birlikte sokaklara dökülmeniz gereken an geldi
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran'a yönelik saldırılar devam ederken Farsça yayımladığı mesajda Tahran yönetimine ait binlerce hedefe saldırı düzenleyeceklerini söyledi. Netanyahu, İran'daki vatandaşlara sokağa çıkma ve rejimi devirme çağrısında bulundu; "İşi bitirmek, hayatınızı perişan eden terör rejimini devirmek için milyonlarca insanla birlikte sokaklara dökülmeniz gereken an geldi. İran'ın cesur halkının zulmün zincirlerinden kurtulması için gerekli koşulları yaratacağız" dedi.
Pezeşkiyan: 'Hamaney'in intikamını almak meşru hakkımız'
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan 1 Mart sabahı yaptığı açıklamada Hamaney'in intikamını almanın "meşru bir hak ve görev" olduğunu söyledi.
Pezeşkiyan ayrıca Hamaney'in öldürülmesinin "Müslümanlara karşı savaş ilanı" olduğunu savundu.
İran'ın cumhurbaşknı yardımcısı ise tüm bakan ve valilere ülkenin savaşa rağmen kesintisiz yönetilmesi talimatı verdi.
İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun yeni başkomutanı belli oldu
İran Devrim Muhafızları Ordusu, yeni başkomutan olarak Ahmad Vahidi'yi atadı.
Önceki komutan General Mohammad Pakpour, Cumartesi günü İran'a yönelik ortak İsrail-ABD saldırılarında öldürülmüştü.
İran Devrim Muhafızları Ordusu, İran'da hem askeri hem siyasi hem de ekonomik açıdan büyük bir güç olup, ülkenin düzenli ordusundan ayrı bir yapıda bulunuyor.




